Olimme mukana valtakunnallisilla SAK-päivillä

21.10.2013

Lähes 500 palkansaaja-aktiivia kokoontui viime viikonloppuna Kuopioon valtakunnallisille SAK-päiville. Päivien teemana oli Eurooppaa rakentamassa. Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes oli yksi päivien esiintyjistä.

SAK-päivillä esillä olleet asiat liittyivät vahvasti Euroopan unioniin ja ensi keväänä edessä oleviin EU-vaaleihin sekä globaaleihin ay-oikeuksiin. Toimitusjohtajamme piti esityksen aiheesta ”Suomen työeläkejärjestelmä ja sen asema EU:ssa”.

Siimes käsitteli esityksessään muun muassa sitä, onko EU ongelma Suomen työeläkejärjestelmän kannalta. Näin ei välttämättä ole, sillä suomalainen työeläke on lakisääteinen sosiaaliturvaeläke, eikä EU saa päättää kansallisesta sosiaaliturvasta. Lisäksi työeläkejärjestelmämme on varsin kestävällä tolalla.

EU:n talouskoordinaation syveneminen saattaa kuitenkin muuttaa tilannetta, sillä eläkkeitä tarkastellaan osana tiukkenevaa talouden ohjausta. Pitämällä työeläkkeiden sosiaaliturvaluonteen vahvana ja huolehtimalla työeläkejärjestelmän taloudellisesta kestävyydestä, muiden muassa, voimme vaikuttaa siihen, että eläkkeitä koskevat päätökset pysyvät jatkossakin omissa käsissämme.