Osakkeiden kurssilasku ja tuloja suuremmat menot supistivat työeläkevaroja

01.09.2015

Suomalaisten työeläkevaroja oli vuoden puolivälissä 182,9 miljardia euroa. Varojen määrä supistui hiukan vuoden toisella neljänneksellä.

Kehityksen taustalla vaikuttaa eläkemaksutuloja suuremmat eläkemenot, eli eläkkeitä maksetaan nyt ulos enemmän kuin työntekijät ja työnantajat maksavat sisään eläkemaksuja.

- Lisäksi tilanteeseen vaikuttaa haastava sijoitusympäristö ja vuoden edetessä hidastunut tuottokehitys. Erityisesti osakkeiden kurssit ovat laskeneet toisella vuosineljänneksellä, näin ollen työeläkesijoituksistakaan ei tällä neljänneksellä saatu kokonaisuudessaankaan tuottoja, sanoo Telan analyytikko Peter Halonen.

Eläkevarojen määrä on kuitenkin ollut pitkään kasvussa. Edellinen notkahdus koettiin vuonna 2011. Pitkällä aikavälillä varat ovat kasvaneet tasaisesti, viimeisen 20 vuoden aikana varojen määrä on yli nelinkertaistunut.

Peter Halosen ja Reijo Vanteen laatima analyysi sijoitusvarojen määrästä ja kohdentumisesta sekä niihin liittyvät grafiikat löytyvät Sijoitusvarojen yhteenvedot -sivultamme.

Julkaisimme tilastoanalyysistämme tänään myös oheisen tiedotteen:

Tuloja suuremmat menot ja osakkeiden kurssilasku supistivat työeläkevaroja