Ottaisitko anopin teille asumaan? Tule mukaan SuomiAreenalle ruotimaan eläkemallin perustuksia!

22.05.2017

Ottaisitko sinä anopin kotiisi asumaan? Voi olla, että joutuisit puntaroimaan kysymystä, jos Suomessa ei olisi eläkejärjestelmää. Eläkealan yhteisessä SuomiAreena-keskustelussa Porissa 13.7.2017 mennään työeläkkeiden ytimeen ja ruoditaan eläketurvan perusperiaatteita. Jos eläke keksittäisiin nyt, millaisten periaatteiden varaan se rakennettaisiin?

kuvituskuva: SuomiAreena

Reilun ja kestävän eläkemallin aineksia pohditaan Porin SuomiAreenalla torstaina 13.7.2017 klo 15:15-16:30 Puuvillan kauppakeskuksessa.

Keskustelussa suurennuslasin alla ovat suomalaisen työeläkemallin keskeisimmät periaatteet ja vaihtoehtoiset visiot. Luvassa on palopuheita ja tuomarointia ainakin seuraavista aiheista:

  • Pitäisikö yksilön vastuuta eläkeajan toimeentulosta lisätä? Suomalainen tapa järjestää työeläkkeet on 1960-luvun syntyajoiltaan lähtien perustunut yhteiseen vastuunkantoon: maksussa olevat työeläkkeet rahoitetaan pääosin työssäkäyvien maksamilla pakollisilla eläkemaksuilla. Mitä jos vastuu varautumisesta vanhuuteen tai työkyvyttömyyden varalle olisi kokonaan yksilöllä?
  • Nykyisellään työeläkkeen määrän perustuu työuran ansioihin. Mitä kaikille euromääräisesti täysin sama eläke tarkoittaisi?
  • Entä pitäisikö eläkkeitä voida leikata, jos eläkkeiden rahoituksessa tai valtion budjetissa on vajetta?
  • Kuka päättää eläketurvan sisällöstä ja rahoituksesta?

Oman näkemyksensä teemoista esittävät:

  • yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi
  • toimittaja ja Eläketurma-kirjan kirjoittaja Teemu Muhonen
  • Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan professori ja köyhyystutkija Juho Saari
  • Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

Lisäksi lavalla hyörii koko kansan rakastama, Putous-ohjelmastakin tuttu anoppi Irma Rönkkö eli Jenni Kokander. Keskustelun juontaa Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

Tilaisuuden järjestävät Elo, Etera, Ilmarinen, Kela, Keva, Varma sekä Tela. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta Suomiareena.fi ja muista järjestäjistä Elo.fi, Etera.fi, Ilmarinen.fi, Kela.fi, Keva.fi ja Varma.fi.

Tilaisuus livestriimataan SuomiAreenan sivuilla, ja tallenne on myöhemmin katsottavissa MTV Katsomossa ja verkkosivuillamme.

Tunnelmia voi myös seurata tilaisuuden kuluessa Twitterissä hastagilla #eläkeareena.