Poliittisilla instituutioilla ja niiden vakauden vaalimisella on väliä, toteaa Suvi-Anne Siimes

15.04.2019

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtii tuoreessa Kanava-lehden kolumnissaan Sipilän hallituksen taannoista eroa ja sen herättämiä reaktioita. Siimeksen mielestä on kummallista, että juuri ketään ei tuntunut haittaavan, ettei maallamme ollut maaliskuun alun jälkeen enää eduskunnalle vastuussa olevaa poliittista hallitusta.

Siimes toteaa kuuluvansa niihin ihmisiin, joiden mielestä poliittisilla instituutioilla ja niiden vakauden ja uskottavuuden vaalimisella on koko ajan enemmän väliä tässä yhä levottomammaksi käyvässä maailmassa. Siksi hän ei pitänyt Juha Sipilän eropyyntöä kunniallisena.

”Pääministeri on toki aina lihaa ja verta oleva ja sitä kautta myös ajoittain erehtymään taipuvainen ihminen. Hänellä on omat poliittiset arvonsa ja tavoitteensa, ja hän käy jatkuvaa poliittista kamppailua niiden puolesta. Omassa maailmankuvassani pääministeri ei kuitenkaan koskaan edusta vain itseään ja omaa puoluettaan. Hän kantaa harteillaan myös keskeistä poliittista instituutiota ja siihen liittyvää ajatusta yhteiskunnallisesta jatkuvuudesta. Siksi pääministerin pitäisi mielestäni välttää liiallista omahyväisyyttä”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Pääministerin ero” on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 3/2019. Kolumni on nyt luettavissa kokonaisuudessaan myös asiantuntijakirjoituksissamme.