Rahastointi kiinnosti Jyväskylän työeläkekoulussa

20.10.2015

Syksyn alueellisten työeläkekoulujen kiertueemme vieraili viime torstaina Jyväskylässä. Tilaisuus paneutui tuttuun tapaan eläkkeiden rahoitukseen, eläkepoliittiseen päätöksentekoon sekä tulossa olevaan eläkeuudistukseen. Paikalla oli yli 70 osallistujaa, jotka osallistuivat aktiivisesti illan aiheista käytyyn keskusteluun.

Telan sidosryhmäjohtaja Markku J Jääskeläinen vastasi illan ensimmäisestä puheenvuorosta käymällä läpi suomalaisen eläkejärjestelmän perusperiaatteita ja arvioimalla sen kestävyyttä.

- Mikäli nyt eduskunnassa käsiteltävänä olevan eläkeuudistuksen maksutaso ja muut eläkkeiden rahoittamiseen liittyvät asiat toteutuvat sovitusti, eläke-etumme ovat turvassa, kuului Jääskeläisen arvio.

Akavan ekonomisti Heikki Taulu kuvasi omassa puheenvuorossaan eläkkeisiin liittyvää kolmikantaista päätöksentekoa. Asiat valmistellaan työmarkkinajärjestöjen kesken ja päätetään hallituksen ehdotuksesta eduskunnassa. Ketkä sitten ovat todellisia päätöksentekijöitä työmarkkinajärjestöissä?

- Keskusjärjestöjen hallinnot koostuvat ammattiliittojen johtohenkilöistä. Eivätköhän he ole kussakin keskusjärjestössä lopulliset päättäjät, arvioi Taulu.

Työuraeläkkeen soveltaminen herätti kysymyksiä

Illan päätteeksi Eläketurvakeskuksen eläkeneuvoja Minna Virtanen selvitti tulossa olevaa eläkeuudistusta. Ihan kaikkea ei hallituksen yli 600 sivuisesta lakiesityksestä ennätetty läpikäydä, mutta paljon tietoa tuli erityisesti siitä, mikä muuttuu, ketä muutokset koskevat ja ketä ne eivät koske. Virtasen mukaan uudistuksen taustalla on ollut valtava asiantuntijatyö laskelmineen.

Yleisö osallistui aktiivisesti sekä luentojen aikana että niiden jälkeen. Kysyttävää oli paljon ja asioihin haettiin tarkennusta. Eläkeuudistuksesta kiinnosti erityisesti työuraeläke ja sen soveltaminen. Myös rahastoinnista ja eläkkeiden rahoituksesta käytiin vilkasta keskustelua.

Alueelliset työeläkekoulut vielä Oulussa ja Rovaniemellä

Alueellisten työeläkekoulujen kiertueemme lähestyy tältä syksyltä loppuaan. Luvassa on vielä kaksi tilaisuutta: tulevana torstaina 22.10 Oulussa ja ensi viikon torstaina 29.10 Rovaniemellä. Tarkemmat tiedot tilaisuuksista löytyvät Työeläkekoulu-sivultamme.

Alueelliset työeläkekoulut on tarkoitettu palkansaajajärjestöjen alueellisille ja lähialueiden luottamushenkilöille, liittojen toimihenkilöille, hallinnon jäsenille sekä aktiiveille. Työeläkekoulut järjestetään yhdessä palkansaajakeskusjärjestöjen (SAK, Akava ja STTK) sekä Eläketurvakeskuksen kanssa.