Rauhallisia riskianalyysejä tarvitaan, sanoo Suvi-Anne Siimes

21.11.2018

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtii tänään julkaistussa blogissaan uutisten ja niiden kommentoinnin kovaa tahtia. Asioiden mittasuhteet häviävät niiden alle.

Kova tahti voi olla jopa tuhoisa useita eri näkökulmia, monivaiheisia tapahtumaketjuja tai tavanomaista pidempiä aikajänteitä sisältävien asioiden kannalta. Sellaisia ovat esimerkiksi ihmisen elämänkaari ja Suomen työeläkejärjestelmä.

"Yhteiskunnallisessa keskustelussa on tärkeää läpivalaista myös kaikki ne muut yhteiskunnalliset kehityskulut, joihin jonkin yksittäisen muuttujan, kuten esimerkiksi juuri syntyvyyden, muutoksella on vaikutusta eläkejärjestelmän ulkopuolella. Vain niin voidaan päästä selvyyteen siitä, mitä kaikkia riskejä tämän yhden seikan muutos aiheuttaa. Ja keskustella avoimesti siitä, keiden kaikkien tulisi näiden riskien kantamiseen tulevaisuudessa osallistua", Siimes kirjoittaa.

Telan blogi: Jälkikirjoitus: Maailma kaipaa rauhallisia riskianalyysejä

Kirjoitus on Telan uuden Sillanrakentajat-podcastin synnyttämää jälkipohdintaa. Ensimmäinen podcast ”Kenen pitää kantaa elämän riskit?”- jakso on juuri ilmestynyt.

Jakossa toimittaja Maria Veitola sukeltaa Suvi-Anne Siimeksen ja e2 ajatuspajan johtaja Karina Jutilan kanssa eläkkeiden syvään päähän, taustalla oleviin arvoihin ja elämänasenteisiin.