Reijo Vanne keskusteli Ykkösaamussa eläkejärjestelmän paineista

01.11.2016

Talouskehitys näyttää tällä hetkellä jonkin verran huonommalta kuin silloin, kun ensi vuonna voimaan tulevaa eläkeuudistusta tehtiin. Lähivuosien sijoitustuotto-odotukset ovat heikentyneet maailman rahoitusmarkkinoiden tilan vuoksi. Myös talouskasvuodotukset ovat hieman alemmat kuin vuosi pari sitten. Näin arvioi johtava ekonomistimme Reijo Vanne työeläkejärjestelmään kohdistuvia paineita tämän aamun YLE Radio 1:n Ykkösaamussa.

Eläketurvakeskuksen viime viikolla julkistamassa lakisääteisten eläkkeiden kehitystä tarkastelevassa pitkän aikavälin laskelmassa työeläkesijoituksille saatava reaalituotto-oletus laskettiin seuraavan kymmenen vuoden ajaksi 3,0 prosenttiin vuodessa. Tämän jälkeen laskelmissa on säilytetty aiempi 3,5 prosentin reaalituotto-oletus. Vanteen mukaan kolmen prosentin tuotto-oletus on realistinen ja saavutettavissa oleva. Vanne myös muistutti, että viimeisen 20 vuoden aikana työeläkevakuuttajat ovat saavuttaneet tähänastisenkin tuotto-olettaman.

Vanne vastasi lähetyksessä myös kysymykseen siitä, missä määrin eri eläkeuudistuksissa tehdyt muutokset vaarantavat sukupolvisopimusta, jollaisena suomalainen työeläkejärjestelmä kuvataan. Vanne totesi eri uudistusten kohdistuneen osin kaikkiin sukupolviin ja osin eri ikäluokkiin vuorollaan: kaikille on ”tapahtunut jotain”, jos verrataan eläkejärjestelmää vaikkapa 25 vuoden takaiseen tilanteeseen.

Vanne myös muistutti, että niin sanottujen eläkeleikkausten ansiosta työeläkemaksut ovat tällä hetkellä alemmat mitä ne muuten olisivat. Esimerkiksi 25 vuotta sitten näytti siltä, että eläkemaksut nousevat 35 prosentin tasolle, mutta nyt pärjätään 25 prosentin maksutasolla. Ilman järjestelmään tehtyjä muutoksia tämä ei olisi mahdollista.

Vanteen lisäksi Ykkösaamun keskusteluun osallistui valtiovarainministeriön entinen ylijohtaja Jukka Pekkarinen. Tuotto-olettaman ja sukupolvisopimuksen lisäksi he keskustelivat myös muun muassa työeläkemaksun muuttamiseen kohdistuvista paineista.

Ykkösaamun lähetys on kuunneltavissa kokonaisuudessaan YLE Areenasta: Uusi eläkejärjestelmä vaikeuksissa jo syntyessään? Eläkejärjestelmää koskeva keskustelu alkaa noin ajassa 24:45.