Risto Vaittinen keskustelemassa Japanin opeista Politiikkaradiossa

07.10.2020

Onko Suomi Japanin tiellä? Entä voisiko Suomi ottaa mallia Japanista huoltosuhteeseen liittyvissä haasteissa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa johtava ekonomistimme Risto Vaittinen Politiikkaradion haastattelussa, joka kuultiin radiossa alkuviikosta.

Japani on teollistuneiden maiden joukossa edelläkävijä väestörakenteen vanhenemisen suhteen. Suomi puolestaan on lähitulevaisuudessa väestön ikääntymisen kärkimaita maailmassa. Vaittinen on selvittänyt Japanin väestökehityksen taustoja ja pohtinut, millaista oppia voisimme tässä tilanteessa ottaa Japanista. Vaittisen artikkeli aiheesta julkaistiin Väestöliiton väestöpoliittisessa asiantuntijaraportissa syyskuun alussa.

Politiikkaradion haastattelussa Vaittinen muun muassa kuvaa Japanin väestökehitystä, työllisyystilannetta sekä eroja Suomen ja Japanin yhteiskunnissa. Japani on haasteista huolimatta pärjännyt hyvin, ja tutkimusten mukaan väestön ikääntyminen ei ole vaikuttanut negatiivisesti henkeä kohden lasketulle bruttokansantuotteelle.

Vattisen haastattelu on kuunneltavissa Yle Areenassa, Politiikkaradio: Onko Suomi Japanin tiellä?

Vaittisen Japani-artikkelista on kerrottu myös uutiskirjeessämme: Väestö vanhenee kuten Japanissa – olisiko opittavaa?