Suomen eläkejärjestelmä maailman kolmanneksi paras

22.10.2018

Suomi sijoittui ensimmäisen kerran kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa kärkikolmikkoon. Sijoitus on nyt kolmas, ja se parani kaksi sijaa edellisvuodesta.

Tanska menetti aiemman johtoasemansa Hollannille. Erot kärkimaiden välillä ovat pieniä. Vertailun mukaan Suomen eläkejärjestelmä on kaikista luotettavin ja läpinäkyvin.

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain julkaistava eläkejärjestelmien vertailu. Vertailu on tehty jo kymmenen kertaa ja tänä vuonna mukana oli 34 maata.

Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta. Suomi pääsee kymmenen parhaan joukkoon kaikissa arvioissa.

Suomen parempi sijoitus johtuu muutoksesta eläkkeiden korvaustason laskennassa.

Parannettavaa on edelleen minimieläketurvan tason korottamisessa, ikääntyneiden työllisyysasteen nostamisessa ja eläkevarojen rahastoinnin lisäämisessä. Lisäksi Suomea kehotetaan miettimään puolisoiden eläkeoikeuden jakamista avioerotilanteessa.

Samat parannusehdotukset ovat toistuneet edellisvuosina.

Lisätietoja:

Eläketurvakeskuksen tiedote 22.10.2018: Suomi nousi kärkikolmikkoon kansainvälisessä eläkevertailussa

Mercerin tiedote 22.10.2018: Global Pension Index reveals who is the most and least prepared for tomorrow’s ageing world

Raportti ja maiden vertailut: Melbourne Mercer Global Pension Index 2018

Tiivistelmä Mercer 2018 tuloksista: 2018 Report highlights