Suurin osa työkyvyttömyyseläkehakemuksista hyväksytään

20.11.2018

Julkisuudessa on uutisoitu äskettäin työeläkelaitosten työkyvyttömyyseläkepäätöksistä. Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs oikaisee blogikirjoituksessaan uutisten virheitä.

Uutisten taustalla olleessa sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilöiden raportissa oli virheellisesti viitattu työeläkelaan, vaikka meillä tilanne on huomattavasti parempi. Raportin tiedot perustuvat vuonna 2016 julkaistuun opinnäytetyöhön, josta epätarkkuudet ovat peräisin.

Uutisoinnista sai sen käsityksen, että työttömän työkyvyttömyyseläkehakemuksista hylätään lähes 90 %, työssäkäyvien hakemuksista vain 30 prosenttia.

Kivekäs kertoo blogissaan, että raportissa oli virheitä: 87 %:n hylkäysosuus koski vain hyvin valikoitua pientä pitkäaikaistyöttömien ryhmää eikä kaikkia työttömiä. Kyseessä olivat Kelan eläkepäätökset eivätkä työeläkealan.

Työeläkealaa koskevaa tutkimusta on tulossa. Kivekäs kirjoittaa, että ETK:n tutkijoiden mukaan yli 6 kuukautta työttömänä olleiden työkyvyttömyyseläkkeen hakijoiden hylkäysosuus työeläkejärjestelmässä vuonna 2016 oli 38 %. Tutkimusartikkeli julkaistaan Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä 30.11.

"Työeläkelaitokset eivät ole niin tylyjä, kuin tuoreessa uutisoinnissa väitettiin", kirjoittaa Kivekäs.

Kivekäs on osallistunut asiantuntijajäsenenä STM:n OTE-hankkeen (Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihanke) ohjausryhmään.

Jukka Kivekkään Selvisin säikähdyksellä -bloggaus

Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrät vähentyneet 2000-luvulla

Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrässä on ollut laskua koko 2000-luvun ajan. Viime vuosina hakemusten määrä on ollut matalimmillaan koko vuosituhannella. Vuonna 2017 työkyvyttömyyseläkehakemuksia ratkaistiin 21 800, kun kymmenen vuotta aiemmin hakemuksia oli vielä 29 600 kappaletta.

Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien suomalaisten määrä on ollut tasaisessa laskussa viime vuodet. Viime vuoden lopussa työeläkejärjestelmän maksamaa työkyvyttömyyseläkettä sai yhteensä hieman alle 145 000 henkilöä.

Kymmenen vuotta aikaisemmin työkyvyttömyyseläkkeen saajia oli vajaat 220 000. Työkyvyttömyyseläkkeiden laskuun on vaikuttanut erityisesti työeläkevakuuttajien tarjoama ammatillinen kuntoutus.