Suvi-Anne Siimes arvioi kolumnissaan Suomen kykyä rakentaa tietä ulos koronakriisistä

24.04.2020

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtii MTV Uutisten kolumnissaan Suomen tietä ulos koronakriisistä. Tekstissään Siimes nostaa esille toivon ja keskinäisen luottamuksen, jota kriisinhoitoon tarvitaan.

Siimes nostaa MTV Uutisten kolumnissaan huolen keskinäisen luottamuksen tilasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Kriisiaika edellyttää sitä ja Siimes näkee, että luottamus eri tahojen välillä on nyt vähäisempää kuin 1990-luvun lamassa tai vuoden 2008 finanssikriisissä.

Työeläkkeet ja niiden rahoitus on tänä päivänä turvattua. Siitä Siimes on iloinen, mutta pitää nuorten ja neli-viisikymppisten puolia, sillä työeläkkeiden rahoitukseen tulevina vuosikymmeninä kohdistuvat paineet olivat olemassa ja tiedossa jo ennen nykyisiä korona-aikoja:

”Pelkkä lähivuosina pärjääminen ei kuitenkaan yksin riitä. Nykyisten eläkkeiden ohella pitää huolehtia koko ajan myös kaukaisemmasta tulevaisuudesta ja siitä, että eläkkeet kyetään maksamaan myös kaikille niille ihmisille, jotka siirtyvät eläkkeelle vasta kymmenen ja kahdenkymmenenkin vuoden päästä – siis osapuilleen sen saman ajan kuluessa, joka meiltä pahimmillaan menee myös koronarajoitusten Suomen talouteen ja yhteiskuntaan nyt synnyttämien tuhojen ja takaiskujen korjaamisessa”, Siimes kirjoittaa.

Siimes nostaa kolumnissaan esille myös sen, että työeläkevakuuttajien rooliin yrityselämän ja työllisyyden tukijoina ei voi ladata kohtuuttomasti odotuksia edes kriisiaikana.

”Viime kädessä työeläkevakuuttajien ainoa ja tärkein tehtävä on huolehtia nykyisten ja tulevien eläkkeiden rahoituksesta. Siksi kriisin ja sen jälkiseuraustenkin hoidon keskellä on hyvä muistaa taloustieteen perusviisaus siitä, että ilmaisia lounaita ei ole olemassa. Jokainen eläkevaroista nyt pois otettu euro on pois varoille saatavista tulevista sijoitustuotoista ja siten myös tulevien vuosikymmenien aikana maksettavien eläkkeiden rahoituksesta”, Siimes toteaa.

Siimeksen kolumni: Kriisiaika koettelee toivoa ja luottamusta, mutta molempia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

Kolumni on julkaistu alun perin MTV Uutisten verkkokolumnien sarjassa 24.4.2020.