Suvi-Anne Siimes haastatteli Kirjamessuilla Eläketurman kirjoittajia

28.10.2016

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes toimi Helsingin Kirjamessuilla eilen haastattelijan roolissa. Siimes haastatteli messulavalla tuoreen Eläketurma-kirjan kirjoittajia, Teemu Muhosta ja Jari Hanskaa. ”Eläketurma – Miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimus” -kirja julkaistiin kuluvan viikon keskiviikkona.

Teemu Muhonen, Jari Hanska ja Suvi-Anne Siimes Helsingin Kirjamessuilla.
Eläketurma-kirjan kirjoittajat Teemu Muhonen (vas.) ja Jari Hanska keskustelemassa kirjastaan ja eläkejärjestelmästä yhdessä Suvi-Anne Siimeksen kanssa.

Toimittajat Muhonen ja Hanska tarjoavat kirjansa myötä keskusteluun toisenlaisen näkökulman eläkejärjestelmästä ja sukupolvien välisestä taakanjaosta. Siimes arvioi kirjassa olevan tietokirjaksi se poikkeuksellinen piirre, että siinä on käyty neutraalisti läpi eläkejärjestelmän piirteitä, kerrottu mihin ei oteta kantaa ja lopuksi ehdotetaan arvokeskustelua valinnoista ja uudesta sukupolvisopimuksesta.

Työeläkeote ja eläkerahastot kiinnostuksen herättäjinä

Siimes kysyi kirjoittajilta muun muassa siitä, mikä sai heidän kiinnostumaan eläkeasioista.

- Ensimmäisenä kosketuksena oli se eläkeyhtiöstä kotiin tullut lappunen [työeläkeote], jossa kerrottiin paljonko eläkettä on kertynyt. Palkkakuitista puolestaan löytyi luku, paljonko eläkemaksuja oli maksettu. Mietin, että mitähän siinä välissä oli tapahtunut, Hanska kertoi.

- Toinen kiinnostuksen herättäjä oli Eduskunta II näytelmä, jota olin tekemässä. Siinä eläkeyhtiöitä käsiteltiin vallan ja rahastojen kautta, Hanska jatkoi.

Muhosen herätteenä puolestaan toimi eläkerahastot.

- Kiinnostuin alun perin siitä, kuinka meillä Suomessa on 180 miljardin euron varallisuus eläkerahastoissa ja samaan aikaan julkisessa taloudessa ei ole varaa palveluihin ja etuuksiin, Muhonen muisteli.

Kirjoittajat totesivat pohtivansa kirjassaan sitä, pitäisikö eläkkeistäkin avata keskustelu, jos kaikki muutkin asiat ovat pöydällä leikkauksista puhuttaessa. Kyseessä ei heidän mielestään myöskään ole vain sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus vaan myös eläkeläissukupolvien välinen asia.

Eläkejärjestelmä kestää aikaa – kenties myös kirja?

Kirjoittajien mielestä eläkejärjestelmä on kestänyt hienosti aikaa. Se rakennettiin aikana, jolloin hyvinvointi kasvoi nopeasti. Niin kauan kun taloudessa syntyy uutta jaettavaa vauhdilla, sitä on helppo jakaa kaikille. Kun talouskasvu pysähtyy, ollaan vaikeassa tilanteessa, he arvioivat.

- Meidän sosiaaliturvajärjestelmämme on rakennettu talouskasvun jatkumisen varaan, ja nyt se on pysähtynyt täysin, Muhonen totesi.

- Suurin osa ihmisistä varmastikin haluaa lapsilleen ja lapsenlapsilleen yhtä hyvät kortit käteen kuin on itse saanut, Muhonen uskoi.

Siimes kiitti kirjoittajia heidän asenteestaan, ja totesi kirjan päättyvän ajatukseen, että meillä suomalaisilla on vielä aikaa käynnistää keskustelu sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta ja tehdä arvovalintoja sen pohjalta.

- Vaikka en ole kirjoittajien kanssa kaikesta samaa mieltä, heidän argumentointi on puhdasta ja uskon, että siksi kirja kestää aikaa pidemmällekin kuin tähän syksyyn, Siimes arvioi.