Suvi-Anne Siimes kantaa huolta syntyvyyden alenemisesta

11.04.2017

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes kiinnittää tuoreessa Helsingin Sanomien kolumnissaan huomiota syntyvyyden alenemiseen ja sen merkitykseen suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Siimes tarkastelee asiaa myös oman isoäitiytensä näkökulmasta.

Suomeen on syntynyt kahden viime vuoden aikana poikkeuksellisen vähän lapsia. Vaikka Siimes pitääkin hyvänä asiana sitä, että jokainen saa valita vapaasti oman lapsilukunsa ja elämäntapansa, ovat lapset silti tuiki tarpeellisia myös yhteiskunnan kannalta. Elämä ei yksinkertaisesti jatku ilman heitä.

”Myös ikärakenne vinoutuu ja eläkkeiden rahoitus vaikeutuu, jos lapsia syntyy vuosi toisensa jälkeen vain vähän. Tämä näkyy myös työeläkkeitä koskevissa pitkän aikavälin laskelmissa. Syntyvyyden aleneminen heikentää työeläkkeiden rahoitusta erityisesti 2050-luvulla eli silloin, kun omat lapsenlapseni ovat jo tiiviisti työelämässä – ja kun nykyiset nelikymppiset vastaavasti aloittelevat omia eläkepäiviänsä”, Siimes kirjoittaa.

Siimes peräänkuuluttaakin keskustelua siitä, miksi lapsiperheen elämänvaihe kiinnostaa ja houkuttaa nykyisin niin harvoja. Lisäksi Siimeksen mielestä kokeilemisen arvoisia askeleita löytyy ainakin perhevapaajärjestelmän uudistamisesta, isien hoivavastuun vahvistamisesta sekä työn ja perheen yhteensovituksen parantamisesta.

Siimeksen kolumni ”Kuinka Suomeen saataisiin lisää lapsia?” on luettavissa päivän Helsingin Sanomissa sekä lehden verkkosivuilla.