Suvi-Anne Siimes käsittelee väestön ikääntymisen vaikutuksia tuottavuuden kasvuun

03.02.2020

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes on aloittanut kirjoittajana MTV Uutisten uudessa kolumnisarjassa. Ensimmäisessä tekstissään Siimes pohtii nykyisen väestökehityksen vaikutuksia niin julkistalouteen, eläkkeiden rahoitukseen kuin kansalaisten valintamahdollisuuksiin ja elintasoon. Tekstissään Siimes analysoi väestökehitystä eritoten tuottavuuden kasvun näkökulmasta.

”Suomesta voi toki muuttaa pois ja tehdä työnsä, maksaa veronsa ja rahoittaa eläkettänsä jossain muualla. Väestön ikääntymisen taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset tulevat kuitenkin lähivuosina ja -vuosikymmeninä vastaan myös kaikissa muissa maissa ja maailmankolkissa Afrikan mannerta ehkä lukuun ottamatta. Väestön ikääntymisen kanssa on siksi opittava tulemaan toimeen sekä omassa elämässä että yhteiskunnan ja politiikan parissa. Samasta syystä myös sen synnyttämiin pulmiin kannattaa etsiä ratkaisuja nimenomaan yhdessä”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni Ilmiö, jonka otteesta on vaikea, jollei mahdoton, irtautua on julkaistu alun perin MTV Uutisten verkkokolumnina 31.1.2020.