Suvi-Anne Siimes kiinnittää huomiota Eurooppa-tason puolueiden rooliin

22.09.2020

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes nostaa tuoreessa kolumnissaan esiin kotimaisten puolueittemme eurooppalaiset emo-puolueet ja niiden roolin Euroopan unionin kehittämisessä. Nämä emo-puolueet sekä Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät olivat pitkään vain kummallisia ja kansallisten puolueaktiivien enemmistön arjessa täysin vieraiksi jääneitä kirjainyhdistelmiä. Kuitenkin viimeisten 20–25 vuoden aikana Eurooppa-tason puolueiden aatteellinen ja ajatuksellinen valta on voimistunut.

Siimes huomauttaa, että Eurooppa-tason ja kansallisten puolueiden väliset henkilösuhteet ovat nyt selvästi tiiviimmät ja laajemmat kuin 1990-luvun lopussa. Tiiviimmät suhteet vaikuttavat maamme johtavien poliitikkojen ja heidän lähipiiriensä ajatteluun enemmän ja jäsentyneemmin kuin ennen.

”EU:n jäsenmaiden kansallisten kantojen valmisteluvalta kuuluu toki edelleen kansallisille virkamiehille, ei mannereurooppalaisille puoluekoneistoille. Unionin valtionpäämiesten päätöksissä ja lojaliteeteissa tuon eurooppalaisen puolueyhteistyön juosteet kuitenkin erottuvat ajoittain jo hyvinkin selvästi. Ne vaikuttavat myös siihen, miten kompromissit muotoillaan ja millä tavoin niitä yön pimeinä tunteina etsitään”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Ikkunat auki Eurooppaan” on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 6/2020. Kolumni on nyt luettavissa myös asiantuntijakirjoituksissamme.