Suvi-Anne Siimes kiinnittää huomiota maahanmuuton toiseen suuntaan

09.03.2020

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtii tuoreessa Kanava-lehden kolumnissaan Suomen väestönkasvua. Siimes nostaa esiin yksityiskohdan, joka ei juurikaan saa huomiota: Suomesta on koko 2010-luvun muuttanut pois enemmän Suomen omia kansalaisia kuin maahan on palannut. Heidän lisäkseen maasta on muuttanut pois myös paljon korkeasti koulutettuja ulkomaiden kansalaisia. Siimeksen mielestä kaikenlainen työhön, opiskeluun ja teknologian siirtoon perustuva liike maamme rajojen yli on meille hyväksi myös jatkossa, mutta liikkeen suunaan tulee olla sellainen, että osaamista ja osaajia riittää maamme rajojen sisäpuolelle tarpeeksi myös jatkossa.

Koska kilpailu osaavasta työvoimasta on globaalia, kannattaisi Siimeksen mielestä työperäiseen maahanmuuttoon etsiä ratkaisuja myös Suomen kansalaisten paluuoikeuden suunnasta.

”Ulkomaille työn perässä eri vuosina muuttaneiden Suomen kansalaisten määrä ei tietenkään ole niin valtava, että se riittäisi yksin avuksi työvoimapulan ratkaisemisessa. Heidän houkuttelemisensa olisi kuitenkin todennäköisesti helpompaa kuin niiden, jotka eivät tiedä vielä mitään Suomesta. Asia lienee samoin myös kaikkien niiden ulkomaan kansalaisten kohdalla, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa käyneet koulua, opiskelleet tai tehneet työtä Suomessa”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Liikkeen suunta” on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 2/2020 ja on nyt luettavissa myös asiantuntijakirjoituksissamme.