Suvi-Anne Siimes kurkistaa laskujen maksun ja työeläkejärjestelmän takahuoneisiin

20.09.2021

Kun maksamme meille osoitetun laskun pankkitililtämme, emme tule ajatelleeksi mitä erilaisia ”takahuonetoimintoja” maksun päätymiseen maksun saajalle edellyttää vaan puhumme asiasta vain oman tiliotteemme kuvaaman todellisuuden avulla. Työeläkkeiden kohdalla toimimme toisin ja tarkastelemme tulevaisuutta pitkälti pelkästään eläkejärjestelmän takahuoneen näkökulmasta. Näin toteaa toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes tuoreessa Kanava-lehden kolumnissaan.

Eläkejärjestelmän takahuone sisältää esimerkiksi työeläkemaksun osan rahastoimisen vastaisten vanhuuseläkkeiden varalle ja osan käyttämisen tasauseläkemenon kautta tänään maksussa olevien eläkkeiden rahoittamiseen. Työeläkkeistä keskustellessa sivuutamme kuitenkin työeläkkeen kertymistä kuvaavan työeläkeotteen lähes kokonaan, vaikka periaatteessa työeläkeotteen logiikan tulisi olla sama kuin pankin tiliotteen.

”Työeläkkeessä on sekä lainsäädännön että ihmisten arjen näkökulmasta kyse nimenomaan työeläkeotteen mukaisesta todellisuudesta. Siihen kirjautuvat saatavamme kertyvät ansioidemme mukaan pidemmän ajan kuluessa ja erääntyvät kuukausittain maksettaviksi rahasummiksi eläkkeelle siirtymisemme yhteydessä”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Ulos takahuoneesta” on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 6/2021 ja on nyt luettavissa myös asiantuntijakirjoituksissamme.