Suvi-Anne Siimes muistuttaa kasvun ja työllisyyden voimasta

22.08.2017

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes nostaa tuoreessa Helsingin Sanomien kolumnissaan esiin kasvun ja työllisyyden merkityksen työeläkejärjestelmälle. Siimes viittaa viime viikolla julkaistuihin Eläketurvakeskuksen ja Sitran skenaariolaskelmiin, joiden mukaan yli 80 prosentin työllisyysaste johtaisi julkisen talouden kestävyysvajeen poistumiseen sekä työeläkemaksun alentamiseen.

Vaikka työllisyyden tärkeys tuntuu helposti jäävän taka-alalle käytännön politiikassa ja muussakin keskustelussa, työllisyysasteen nostamista tulisi Siimeksen mielestä silti rohkeasti tavoitella – ja irrottautua heikon kasvun skenaarioiden kohtalonomaisuudesta.

”Kun useat ekonomistit ennustavat, että talouskasvu on vastaisuudessa hitaampaa kuin menneinä vuosikymmeninä, liian moni pitää sitä lopullisena totuutena. Ja kun alle 40-vuo­tiaiden tulokehitys on ollut kymmenen viime vuoden aikana huonon talouskehityksen takia aiempaa hei­kompaa, suunnan ajatellaan jatkuvan samana. Tuntuu kuin kukaan ei potkisi tutkainta vastaan, vaikka syytä olisi”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Ahvenanmaa näyttää mallia muulle Suomelle” on luettavissa päivän Helsingin Sanomissa sekä lehden verkkosivuilla.