Suvi-Anne Siimes muistuttaa työllisyysasteen merkityksestä

30.01.2017

Suomen suurin kansantaloudellinen ongelma on toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimeksen mukaan se, että työelämässä on tällä hetkellä liian vähän väkeä. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja työeläkejärjestelmä sen osana perustuvat korkeaan työllisyysasteeseen, muistuttaa Siimes Suomenmaa-lehden uusimmassa viikkolehdessä julkaistussa haastattelussaan.

”Monet ekonomistit ovat esittäneet ihan fiksuja rätinkejä siitä, että jos meidän työllisyysasteemme olisi sama kuin Ruotsissa tai edes hyvää pohjoismaista keskitasoa, niin meidän julkisen talouden ongelmiamme ei olisi joko ollenkaan tai ne olisivat paljon pienempiä kuin nyt”, Siimes sanoo.

Siimes nostaa haastattelussaan esiin myös työeläkejärjestelmän merkitystä vanhojen ihmisten itsenäisen elämän turvaajana. Hän huomauttaa suurten ikäluokkien mahdollistaneen oman työuransa aikana sen, että työeläkkeitä alettiin 60-luvun lopulla myöntää ihmisille, jotka eivät olleet niitä rahoittaneet. Suuret ikäluokat siis huolehtivat siitä, että heidän vanhempansa pystyivät saamaan asiallisia eläkkeitä tilanteessa, jossa maaseuduilta oli siirrytty pois niin, ettei enää ollut syytinkejä eikä entisiä yhteisöjä.

Siimeksen koko haastattelu on luettavissa Suomenmaa-lehden numerossa 4/2017.