Suvi-Anne Siimes pohtii luottamuksen käsitettä

02.06.2020

Mistä puhumme, kun puhumme luottamuksesta? Tätä kysymystä jäi toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtimaan, kun hänellä taannoisessa haastattelussa kysyttiin, luottaisiko hän maamme eläkejärjestelmään, jos olisi nyt parikymppinen nuori aikuinen.

Siimes näkee luottamuksen koostuvan kahdesta näkökulmasta. Eläkkeiden maksaminen riippuu yhtäältä siitä, että eläkejärjestelmä on kunkin oman vanhuuden tullen edelleen olemassa. Mutta toisaalta luottamuksessa on kyse myös uskosta siihen, että maailma pysyy pystyssä ja että myös toiset, itsemme kanssa erilaiset ja eri ikäiset ihmiset ovat jatkossakin olemassa. Siimes muistuttaa jokaisen meistä olevan lukemattomin säikein kiinni kanssaihmisissä ja meidän kaikkien yhdessä muodostamassa yhteiskunnassa.

”Yhteiskuntien instituutiot toki vaihtelevat ajassa ja paikassa. Mutta ihan yksin maailmaan jätettynä kukaan meistä ei olisi ollut 20-vuotiaana enää edes hengissä eikä siksi nauttisi koskaan myöskään vanhuudenturvasta”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Mistä puhumme, kun puhumme luottamuksesta?” on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 4/2020 ja on nyt luettavissa myös asiantuntijakirjoituksissamme.