Suvi-Anne Siimes pohtii oikeusvaltion periaatteita ja koronaepidemiaa

20.04.2020

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtii oikeusvaltion periaatteiden noudattamista ja noudattamatta jättämistä koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Suomessa periaatteista ja käyttöön otettujen poikkeussäännösten tarkkarajaisuudesta on ainakin toistaiseksi pidetty varsin huolellisesti kiinni, mutta samaa ei voi sanoa kaikista muista Euroopan unionin jäsenmaista.

Siimes toteaa, että kun niinkin arkiset asiat kuten kirjastossa tai kuntosalilla käyminen on kielletty, on ainakin häntä itseään alkanut kiinnostaa perusoikeudet sekä se, millä perusteilla ja kuinka pitkäksi aikaa niistä voi poiketa.

”Kun liikkuminen Uudenmaan rajan yli ei enää äkkiä olekaan omassa vaan ainoastaan ja vain viranomaisten päätösvallassa, oikeusvaltioperiaatteesta ja sen tarkasta ja mahdollisimman ihmisoikeuslähtöisestä noudattamisesta tulee hyvin tärkeä ja olennaisesti omaan ja läheisten arkeen vaikuttava asia”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Vastakkaisten oikeuksien aika” on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 3/2020. Kolumni on nyt luettavissa myös asiantuntijakirjoituksissamme.