Suvi-Anne Siimes pohtii valoisan ajan lyhentymistä – niin luonnossa kuin politiikassa

26.11.2019

Marraskuu on tunnettu päivien ja valoisan ajan lyhentymisestä. Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes kokee, että jollain tavoin valoisa aika tuntuu lyhentyneen myös yhteisten asioiden hoidossa. Vaikka tutkittua tietoa, yhteiskunnan eri instituutioiden välisiä valtasuhteita ja vallan kolmijako-oppia edelleen kunnioitetaan ainakin periaatteessa, niiden merkitys marginalisoituu. Siimes kirjoittaa ajatuksistaan Helsingin Sanomien tuoreessa kolumnissaan.

”Kompromissit eivät enää kiinnosta. Valtaa ei siksi tahdottaisi enää jakaa toisten kanssa, vaan sitä haluttaisiin käyttää yhä vapaammin vain ja ainoastaan itse”, Siimes kirjoittaa.

Tämä käy Siimeksen mukaan ilmi erityisesti presidentti Donald Trumpin toiminnassa ja häneen liittyvässä virkarikossyytetutkinnassa Yhdysvalloissa. Mutta vallan jakautumisen ja sen hyväksyttävän käytön periaatteet ovat jonkinlaisessa liikkeessä myös täällä Pohjolassa.

Siimeksen kolumni ”Valoisa aika jatkaa lyhenemistään” on luettavissa päivän Helsingin Sanomissa sekä lehden verkkosivuilla.