Suvi-Anne Siimes pohtii voisiko Suomi siirtyä listavaaliin EU-vaaleissa

13.03.2018

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes kokee, että henkilökohtainen vaalitapa voi olla monin tavoin perusteltu ja hyvä sekä eduskunta- että kuntavaaleissa. Se on kuitenkin iso kansallinen taakka EU-vaaleissa – ainakin, jos asiaa tarkastelee meppien eurooppalaisten valta-asemien näkökulmasta.

Siimes pohjaa ajatuksiaan siihen, että Euroopan parlamentti ja sen poliittiset ryhmät käyttävät nykyisin todellista valtaa EU-lakien säätämisessä. Niillä on iso rooli myös monissa unionin henkilövalinnoissa. Se näkyi edellisten EU-vaalien Spitzen­kandidat-järjestelmässä ja siihen nojanneessa komission puheen­johtajan valinnassa.

”En itse vaivaisi päätäni eduskunta- ja EU-vaalien yhdistämisellä. Panisin sen sijaan kaikki paukut sen miettimiseen, millä edellytyksillä listavaaliin siirtyminen Euroopan parlamentin vaaleissa voisi olla mahdollista myös täällä Suomessa”, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen kolumni ”Suomi voisi siirtyä listavaaliin EU-vaaleissa” on luettavissa päivän Helsingin Sanomissa sekä lehden verkkosivuilla.