Suvi-Anne Siimes toivoo suomalaisen ajattelun rikastamista

20.09.2019

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtii tuoreessa Kanava-lehden kolumnissaan suomalaista konsensuksen perinnettä. Hän pitää Suomen EU-politiikkaa konsensushakuisena ja yksioikoisena. Tarvitaan suomalaisen ajattelun rikastamista.

Siimeksen mukaan suomalaisen ajattelun rikastaminen on tarpeen, sillä maamme EU-politiikka on ollut lähes koko jäsenyytemme ajan hyvin konsensushakuista. Hyvin voimakasta sisäistä konsensusta pidettiin pitkään melkein itseisarvona myös maamme omien unionikantojen muodostamisessa. Siksi EU-asioista ei juuri riidelty ennen finanssi- ja eurokriisejä edes opposition kanssa.

"Konsensuksen perinne on pienen maan kannalta monin tavoin arvokas ja vaalimisen arvoinen asia, ja sitä tarvitaan uskoakseni isoissa, kansallisesti merkittävissä kysymyksissä myös jatkossa. EU-politiikan ainoaksi ohjenuoraksi se on kuitenkin liian rajoittava. Siksi Suomeenkin on hyvä rakentaa määrätietoisesti lisää sellaisia kanavia ja verkostoja, joiden kautta unionin arkipäivään kuuluvat poliittiset ja intellektuaaliset erimielisyydet voivat tulla näkyviksi myös kotimaan EU-keskustelussa ja siitä seuraavassa päätöksenteossa", kirjoittaa Siimes.

Siimeksen kolumni ”Konsensus ei aina riitä” on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 6/2019. Kolumni on nyt luettavissa kokonaisuudessaan myös asiantuntijakirjoituksissamme.