Tela-blogi hakee vastauksia pitkän aikavälin huomioimiseen – automatiikkaa vai aikakone?

17.11.2020

Päätöksentekijät ovat vaikeassa asemassa joutuessaan arvottamaan nykyistä tai tulevaa hyvinvointia. Pitkän aikavälin huomioiminen päätöksenteossa on erityisen tärkeää työeläkejärjestelmässä, jossa tulonsiirrot ovat suuria ja vastuut ulottuvat kauas tulevaisuuteen. Eläkejärjestelmissä haasteisiin on haettu vastauksia automaattisista sopeutusmekanismeista, jotka osin vähentävät vaikeiden päätösten tekemiseen liittyvää inertiaa. Ikiliikkujaa ei kuitenkaan voi keksiä fysiikan lakien, eikä myöskään yhteiskunnallisten lainalaisuuksien pohjalta, muistuttaa erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen tuoreessa Tela-blogissa.

Väestön ikääntymisen vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä, mikä tekee siitä vaikeasti ratkaistavan kysymyksen koko yhteiskunnassa, pohjustaa Pelkonen blogikirjoituksessaan. ”Minkäänlainen eläkemalli ei pääse täysin pakoon väestön ikääntymisen vaikutuksia työmarkkinoihin ja tuottavuuteen, mutta voimakkaimmin se vaikuttaa etuusperusteisiin eläkkeisiin eli tasoltaan etukäteen määriteltyihin ja läpinäkyviin eläkkeisiin” hän kirjoittaa.

Vaikeisiin, pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaviin päätöksiin on eurooppalaisissa eläkejärjestelmissä haettu apua automaattisista sopeutusmekanismeista.

”Automatiikalla voidaan parhaimmillaan saavuttaa säännönmukaisesti ja eri ikäryhmien kannalta järjestelmällisesti ratkaisu valikoituun pitkän aikavälin ongelmaan”, Pelkonen toteaa. Vakioratkaisuksi on muodostunut eläkeiän sitominen elinaikaan, jolloin työssä vietetyn ajan ja eläkeajan suhde saadaan pidettyä tasapainossa.

”Rahoitustasapainoa koskevien automaattisten vakauttajien kohdalla ei ole samanlaista yleisesti hyväksyttyä patenttiratkaisua”, Pelkonen sanoo ja muistuttaa yhteiskunnallisten lainalaisuuksien vaikutuksista:

”Yhteiskunnalliset olosuhteet saattavat muuttua toisenlaisiksi kuin uudistusten voimaantulohetkellä. Lisäksi tulevilla päätöksentekijöillä on luonnollisesti aina mahdollisuus muuttaa aiempien sukupolvien tekemiä päätöksiä.”

Automaattisia sopeuttajia pohdittaessa tulisikin Pelkosen mukaan korostaa perusteluiden ja tarkoitusperien läpinäkyvyyttä kansalaisille. Kansalaishyväksynnän saavuttaminen automaatiolle ja pitkän aikavälin tavoitteille ei ole helppoa.

Tela-blogi: Kunnes päättäjille saadaan Elon Muskilta aikakone