Tela-blogi kertoo, miksi euro ei ole seitsemääkymmentä senttiä

22.09.2017

Ekonomistimme Mauri Kotamäki tarttuu blogikirjoituksessaan viime aikoina esiintyneeseen hokemaan siitä, kuinka nuoren eläke-euro olisi seitsemänkymmentä senttiä. Luvun taustalla on diskonttaus, eli eläkemaksun vaihtoehtoisen käyttötarkoituksen kannattavuus, jota Kotamäki havainnollistaa esimerkin avulla.

Käytännössä tulokseen pääsee olettamalla, että eläkemaksuja ei maksettaisi lainkaan, vaan niitä vastaava rahasumma sijoitettaisiin yksityisesti saaden sijoituksille keskimäärin 3,5 prosentin reaalituoton. Kotamäen esimerkkihenkilö saisi eläkejärjestelmän kautta vain 70 prosenttia siitä, mitä hän olisi saanut sijoittamalla eläkemaksut yksityisesti 3,5 prosentin tuotolla. Vaikka laskelma on teknisesti oikein, on sen tulkinnassa syytä olla tarkkana.

”Asian havainnollistaminen vaihtoehtoisen tuoton kautta on kuvaavaa, mutta vain osa tarinaa. Ennen kaikkea siitä jää pois vakuutuksen tärkein ominaisuus – vakuutus. Jos henkilölle tarjottaisiin mahdollisuus joko 2,3 prosentin varmaan tuottoon tai 3,5 prosentin epävarmaan tuottoon, valitsisi moni matalamman, mutta varman tuoton – etenkin, kun korkeamman tuoton takia pitäisi uhrata ikävästi aikaa ja vaivaa. Tuo aika olisi pois muusta, vaikka perheen tai ystävien kanssa vietetystä ajasta. Nykynuorelle eläkejärjestelmän rahallinen tuotto on siis 2,3 prosenttia. Tämä tuotto on taattu huolimatta rahoitusmarkkinoiden heilahteluista tai yksittäisen ihmisen eliniän pituudesta. Ilmiselvästi tällä vakuutuksella on oma arvonsa”, Kotamäki kirjoittaa.

Tela-blogi: Euro ei ole seitsemänkymmentä senttiä