Tela-blogi kokoaa näkökulmia väestön ikääntymiseen ja eläkkeiden rahoitushaasteisiin

13.08.2021

Lakiasiainpäällikkömme Outi Aalto palaa blogikirjoituksessaan jo eläköityneen johtavan ekonomistimme Reijo Vanteen vuoden 2015 havaintoihin ikäluokkien kokojen kehityksestä sekä kesän SuomiAreena-keskustelumme teemoihin.

Vuonna 1983 syntyneet ovat nyt väestömme suurin ikäluokka, kirjoittaa Aalto. Pienentyneitä ikäluokkia kasvattaa maahanmuutto.

Muuttoliike ja työperäisen maahanmuuton edellytykset ovat keskeinen kysymys väestöltään ikääntyvässä Suomessa. Aalto nostaa ne esille käsitellessään eläkkeiden rahoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Tekijät olivat esillä myös kesän SuomiAreena-keskustelussa, jossa panelistit yhteiskunnan eri sektoreilta ottivat kantaa väestön ikääntymisen megatrendiin ja työeläkkeiden tulevaisuuden rahoitushaasteisiin.

Yhdessä Eläketurvakeskuksen kanssa järjestämässämme keskustelussa puhuivat sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander, toimittaja Maryan Abdulkarim, SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas sekä opiskelija ja aktivisti Ella Okko. Tilaisuuden juonsi tietokirjailija Anu Partanen.

”Sopeutumisen lisäksi meidän on myös pyrittävä vaikuttamaan tähän melko harmaalta näyttävään tulevaisuuteen. Kesäiset vauvabuumiuutiset kertovat, että väestö voi myös yllättää. Ja juuri vauvojen johdosta meidän on ratkottava näitä suuria tulevaisuushaasteita”, kirjoittaa Aalto.

Tela-blogi: Hoi 38-vuotias, tiesitkö kuuluvasi ”suureen ikäluokkaan”?

SuomiAreena-keskustelumme Leikkaisitko mummosi eläkettä?