Tela-blogi pohtii EU:n ja EU-vaalien kiinnostamattomuutta

15.05.2019

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pohtii tuoreessa blogikirjoituksessaan syitä sille, miksi europarlamenttivaalit eivät tunnu kiinnostavan kansalaisia – ainakaan jos asiaa katsoo äänestysprosenttien kautta. EU-vaalien äänestysaktiivisuus on vain kerran ylittänyt 50 prosentin rajan, muutoin se on vaihdellut 30 ja 40 prosentin välillä.

Siimes kuitenkin huomauttaa, että unionin politiikkaan pääsee monesti vaikuttamaan paljon EU-vaaleja selkeämmin jäsenmaiden omien kansallisten vaalien ja niiden pohjalta muodostuvan hallituspolitiikan avulla. Jäsenmaiden ministereistä koostuva ministerineuvosto näet on Euroopan parlamentin kanssa tasavertainen lainsäätäjä.

”Unionin päätöksentekoon osallistuminen on tärkeää. Siksi aion itse käydä jo tällä viikolla äänestämässä. Seuraan samalla tarkasti myös sitä, millaisiin ratkaisuihin Suomen parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa oikein päädytään erilaisissa Euroopan unioniin ja siellä tehtävään politiikkaan liittyvissä asioissa. Euroopan tulevaisuus kun määräytyy niin meillä kuin muissakin jäsenmaissa näiden kahden keskenään erilaisen kansanvallan näyttämön välisessä vuorovaikutuksessa”, Siimes kirjoittaa.

Tela-blogi: Suomi ja EU – kansanvallan erilaiset näyttämöt