Tela-blogissa ekonomistin ja nuoren näkökulma koronaan ja eläkkeisiin

24.06.2020

Suomen talouden näkymät koronakriisin jälkeen eivät välttämättä ole niin synkät kuin mitä julkinen keskustelu antaa ymmärtää. Kesätyöntekijämme Verneri Elomaa teki haastattelukierroksen, jossa hän kysyi tutkimuslaitosten ja etujärjestöjen ekonomistien näkemyksiä koronakriisin vaikutuksista Suomen talouteen ja työmarkkinoihin. Elomaan pohdiskelua Tela-blogissa jatkaa johtava ekonomistimme Risto Vaittinen.

”Koronakriisi poikkeaa olemukseltaan viime vuosikymmenien taantumista. Jos taudin ote saadaan hellittämään, on syytä uskoa, ettei lähitulevaisuus ehkä sittenkään ole niin synkkä kuin miltä se kriisin vyöryessä päälle näytti”, kirjoittaa Vaittinen blogissaan.

Myös haastateltujen ekonomistien näkemykset talouskehityksestä olivat kohtuullisen myönteisiä.

”Usein sanomalehtien otsikot ovat täynnä negatiivisia uutisia taloudesta, joten oli mukava kuulla, että ehkä asiat eivät olekaan niin huonosti kuin miltä saattaa vaikuttaa. Heidän positiiviset näkemyksensä kieltämättä luovat hieman uskoa tulevaisuuteen ja työmarkkinoille siirtymiseen, joka on kohdallani pian ajankohtaista”, kirjoittaa ekonomisteja haastatellut Elomaa.

Verneri Elomaa on kesäkuun ajan ollut antamassa nuoren näkökulmaa työeläkekysymyksiin. Blogissaan Elomaa nostaa esille myös käsitykset eläkkeiden riittämisestä ja pohtii toimenpiteitä, joilla työeläkkeiden rahoitusta voidaan turvata.

Elomaan blogi: Eläkejärjestelmä nuoren silmin

Vaittisen blogi: Nopeasti vai hitaasti ulos kriisistä?