Tela-blogissa katse työkykyyn ja työurien pidentämiseen keskeltä

12.06.2020

Suomessa on pitkään oltu yhtä mieltä siitä, että työuria pitää pidentää, alusta, keskeltä ja lopusta. Vuonna 2017 voimaan astuneeseen eläkeuudistukseen sisältyi eläkeiän nosto, työurien pidentämistä loppupäästä. Mutta mitä tapahtuu työuran keskellä? Tätä kysyy edunvalvontajohtajamme Nikolas Elomaa blogissaan.

”Valkeakoskella asuu vajaat 21 000 ihmistä. Saman verran ihmisiä vuonna 2019 joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle”, Elomaa pohjustaa.

Jos halutaan vaikuttaa työurien pidentymiseen, tarvitaan Elomaan mukaan kahta asiaa: työtä ja työkykyisiä työntekijöitä. Työpaikkojen määrään voidaan johonkin pisteeseen asti vaikuttaa omilla kansallisilla ratkaisuilla.

”Paljon enemmän omissa käsissämme on ihmisten työkyky. Valitettavasti tässä on käynyt kuin Olof Palmen murhatutkimusten. Uhri on selvillä, mutta syyllistä ei tunnu millään löytyvän. Työkyvyn säilymistä ei kuitenkaan ratkaista eläkejärjestelmällä, vaikka työeläkejärjestelmä yrittää omalta osaltaan huolehtia esimerkiksi työkyvyttömyysriskin hallinnasta ja työkyvyn palauttamisesta (kuntoutus). Samoin se huolehtii toimeentulosta työkyvyttömyyden ajalta”, Elomaa kirjoittaa.

Tela-blogi: Tikulla silmään sitä, joka vanhoja kaivelee