Tela: Eläkejärjestelmien yhdistäminen tasapainottaisi eläkkeiden rahoitusta

19.02.2019

Kunnallisen ja yksityisen työeläkejärjestelmän yhdistämistä selvittäneen työryhmän raportti on julkaistu. Selvityksessä analysoitiin eläkejärjestelmien eroja ja mahdolliseen yhdistämiseen liittyviä kysymyksiä. Yksimielisen selvityksen johtopäätös on, että järjestelmien yhdistäminen olisi mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

Selvitystyön taustalla ovat yksityisen ja julkisen sektorin rakenteiden ja työmarkkinoiden muutokset. Erilliset eläkejärjestelmät ovat aiheuttaneet haasteita erilaisissa julkisen sektorin rakennemuutoksissa sekä tilanteissa, joissa työntekijöitä siirtyy julkiselta puolelta yksityiselle sektorille.

Eläkejärjestelmien yhdistäminen tasapainottaisi eläkkeiden rahoitusta

Työryhmän jäsenenä ollut toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes pitää selvitystyötä historiallisena. Koskaan aikaisemmin yhdistämisen mahdollisuutta ei ole tarkasteltu näin perusteellisesti.

- On hienoa, että yhdistämisen edellytyksiä on nyt arvioitu huolellisesti ja analyyttisesti laajalla kokoonpanolla. Tämä osoittaa, että meillä on yhteiskunnassa valmiutta reagoida maailman muutoksiin myös isojen järjestelmien näkökulmasta, Siimes sanoo.

Esimerkiksi mahdollisen sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä työvoiman siirtymät vaikuttaisivat merkittävästi kunnallisten ja yksityisten eläkkeiden rahoituksen tasapainoon. Muutoksia tapahtuu kuitenkin myös ilman sote- ja maakuntauudistusta.

- Yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta eläkejärjestelmien yhdistäminen olisi positiivinen kehitysaskel. Se tasaisi eläkkeiden rahoitukseen liittyvää riskinjakoa sekä sujuvoittaisi työvoiman liikkuvuutta ja julkisen sektorin rakennemuutoksia pitkällä aikavälillä, Siimes sanoo.


Muualla sivuillamme:

Tiedotteemme asiasta: Eläkejärjestelmien yhdistäminen tasapainottaisi eläkkeiden rahoitusta.

Kysymyksiä ja vastauksia: Selvitys eläkejärjestelmien yhdistämisestä

Muualla verkossa:

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän raportti: Eläkejärjestelmien erillisyys