Tilinpäätöstiedot 2016 julkaistu – hyvät sijoitustuotot siivittivät eläkevarojen kasvua

05.06.2017

Vuonna 2016 osakemarkkinoille syntyi positiivista virettä etenkin keskuspankkien elvyttävästä rahapolitikasta ja melko hyvistä talousluvuista eri puolilta maailmaa. Työeläkevakuuttajatkin onnistuivat saamaan sijoituksilleen hyviä tuottoja, ja työeläkevarojen yhteenlaskettu määrä vuoden lopussa oli 188,5 miljardia euroa. Vuoden 2016 nimelliseksi sijoitustuotoksi muodostui 6,0 ja reaaliseksi 5,0 prosenttia.

Näin kuvaa analyytikkomme Peter Halonen mennyttä sijoitusvuotta artikkelissaan, joka on julkaistu Työeläkelaitosten tilinpäätöstiedot 2016 -liitteessä. Liite on julkaistu tänään osana Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehden numeroa 3/2017.

Analyysitoimintojemme johtaja Minna Lehmuskero puolestaan muistuttaa omassa artikkelissaan eläkerahastojen tarkoituksesta: jokainen ero on tarkoitettu vain yhtä tarkoitusta varten: nykyisten ja tulevien eläkkeiden maksuun. Tällä hetkellä kertyneitä, tulevaisuudessa maksettavia eläkkeitä eli kokonaiseläkevastuu on työeläkejärjestelmässä yli 600 miljardia euroa. Tästä osuudesta on rahastoissa tallessa vain vajaat 200 miljardia euroa.

Työeläkelaitosten tilinpäätöstiedot 2016 kokoaa yhteen kaikkien työeläkevakuuttajien tilinpäätöslukuja vuodelta 2016 muun muassa tulojen, eläkemenojen, liikekulujen ja sijoitusjakaumien osalta. Lisäksi liitteessä on alan toimijoiden näkemyksiä siitä, millaisia muutoksia vakavaraisuusuudistus on tuonut mukanaan.

Tilinpäätösliitteen asiantuntijoina ovat toimineet analyytikkomme Peter Halonen, matemaatikkomme Seija Lehtonen, tilastosuunnittelijamme Maija Schrall sekä Eläketurvakeskuksen kustannustenjaon asiantutija Eeva Puuperä.

Työeläkelaitosten tilinpäätöstiedot 2016 sekä aikaisempien vuosien vastaavat liitteet löytyvät Tilinpäätöstiedot-sivultamme.

Liitteessä julkaistut Halosen ja Lehmuskeron artikkelit ovat luettavissa myös asiantuntijakirjoituksissamme:

Peter Halonen: Sijoitukset yltävät lähes 190 miljardiin

Minna Lehmuskero: Rahastoilla vain yksi päämäärä