Toisen sukupuolen talousseminaarissa esillä myös näkökulma naisten eläkkeisiin

09.04.2015

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes osallistui eilen Naisasialiitto Unionin järjestämään talousseminaariin Helsingissä. Toisen sukupuolen talousseminaarissa keskusteltiin palkkaerojen syistä, naisten katkonaisten työurien vaikutuksesta eläkkeisiin sekä uusista ideoista hoivavastuun jakamiseksi.

Siimes puhui tilaisuudessa otsikolla ”Oma huone, oma palkka, oma eläke – näkökulma naisten eläkkeisiin”. Hän kävi läpi erityisesti keinoja, joilla naiset voivat parantaa omaa työeläketurvaansa. Siimes kannusti naisia huolehtimaan omasta osaamisesta ja jaksamisesta myös oman elämän ruuhkavuosina, sekä pysymään kiinni työelämässä – edes ohuilla säikeillä – silloin, kun lapset ovat pieniä. On hyvä tiedostaa, millaisen eron työeläkkeeseen muodostaa kotihoidontuella vietetty aika verrattuna työssäolosta karttuvaan eläkkeeseen.

Siimes myös pohti toimenpiteitä, joilla naisten eläkkeet saataisiin nousuun rakenteita muuttamalla. Esimerkkeinä hän mainitsi muun muassa naisvaltaisten alojen palkkojen parantamisen, perhevapaiden tasaisemman jakamisen, sekä päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen satsaamisen. Myös ikäsyrjintää tulisi saada vähennettyä: vanhemmat naiset kokevat ikäsyrjintää enemmän kuin miehet.

Aiheesta lisää:

Naisten eläkkeet olivat aiheena myös naistenpäivän aikaan julkaistussa Siimeksen blogikirjoituksessa,
Tela-blogi: Nainen – tuumaa hetki tulevia eläkepäiviäsi