Toiveena mutkaton läpimeno – eläkeuudistuksen käsittely eduskunnassa alkaa

08.09.2015

Eläkeuudistusta koskevat lakiesitykset menevät tänään eduskunnan käsittelyyn. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle viime torstaina, ja lakiesitysten lähetekeskustelu käydään tänään eduskunnan täysistunnossa. Eläkeuudistus valmisteltiin yhteistyössä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa.

Edunvalvontajohtajamme Nikolas Elomaa on tyytyväinen siitä, että lakiesitys pääsee eduskuntaan suunnitelmien mukaisessa aikataulussa. Elomaa toivoo, että eläkeuudistuksen käsittely eduskunnassa sujuu mutkattomasti.

- Eläkeuudistusta valmisteltiin huolella, ja siitä saatiin aikaan tasapainoinen ja selkeä lopputulos. Eläkeuudistuksen läpivienti on tärkeää tulevien eläkkeiden riittävyyden ja työeläkejärjestelmän talouden kestävyyden näkökulmasta, Elomaa painottaa.

Eläkeuudistus ottaa huomioon myös julkisen talouden kestävyyden, sillä sen on arvioitu pienentävän kestävyysvajetta noin prosenttiyksiköillä.

- Aikana, jolloin julkiseen talouteen kohdistuu paljon haasteita, sillä on iso merkitys, Elomaa huomauttaa.

Työeläkemaksujen tasapaino tavoiteltava asia

Eläkeuudistuksessa sovittiin myös työeläkemaksun tasosta. Eläketurvakeskuksen pitkän aikavälin arvioiden mukaan yksityisalojen palkansaajien työeläkemaksuja ei ole tarpeen korottaa vuosikymmeniin vuoden 2015 tasosta.

- Viime viikkoina on julkisessa keskustelussa väläytelty työeläkemaksujen alentamista keinona parantaa yritysten tuottavuutta. Eläkeuudistuksessa sovittujen toimenpiteiden myötä on kuitenkin mahdollista vakauttaa työeläkemaksun taso pitkälle tulevaisuuteen. Toivomme, että tätä eläkerahoituksen tasapainoa ei nyt horjuteta, Elomaa sanoo.

Lisätietoja:

Kysymyksiä ja vastauksia eläkeuudistuksesta 2017

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 3.9.2015: Eläkeikää nostetaan työurien pidentämiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi