Tuore uutiskirje käsittelee koronavirusepidemian vaikutuksia työeläkejärjestelmälle

26.03.2020

Koronavirus on viime viikkojen aikana levinnyt merkittävästi myös Suomessa. Epidemialla on jo ollut ja tulee jatkuessaankin olemaan erilaisia vaikutuksia niin Suomen talouteen kuin laajemminkin koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Työeläkejärjestelmä ei ole näistä erillinen saareke, vaan koronavirusepidemia vaikuttaa myös työeläkkeisiin. Tuore uutiskirjeemme keskittyykin käsittelemään näitä vaikutuksia eri näkökulmista.

Tällä hetkellä työeläkkeellä olevien ihmisten ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sanoo toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes. Työeläkkeiden myöntäminen ja maksaminen sujuvat normaalisti koronavirustilanteesta huolimatta. Pidemmällä aikavälillä sekä työllisyyden kehityksellä että eläkevaroille saatavilla tuotoilla ja niiden muutoksilla on kuitenkin merkitystä eläkkeiden rahoitukselle, Siimes huomauttaa.

Rahoitusmarkkinat ovat menneinä viikkoina reagoineet voimakkaasti koronavirukseen ja siihen liittyviin varotoimiin. Osakkeet ovat halventuneet Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa jo kuukauden päivät, kertoo analyytikkomme Kimmo Koivurinne. Koska työeläkevakuuttajien sijoituksista lähes puolet on osake- ja osaketyyppisissä sijoituksissa, muutokset osakemarkkinoilla vaikuttavat väistämättä myös työeläkesijoitusten määrään. Koivurinne arvioi eläkevarojen vähentyneet noin 20-30 miljardilla eurolla.

Lisäksi uutiskirje nostaa esiin tuoreimmat bloggauksemme koronaan liittyen. Erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen analysoi EU-instituutioiden toimia koronakriisissä. Johtava ekonomistimme Risto Vaittinen puolestaan arvioi asiaa talouspolitiikan kannalta ja pohtii, mitä voimme oppia muista Pohjoismaista.

Tutustu uutiskirjeeseemme ja lue yllä mainitut artikkelit kokonaisuudessaan.

Voit myös liittyä uutiskirjeemme tilaajaksi, jolloin saat kirjeen jatkossa suoraan omaan sähköpostiisi.