Työeläkekoulukiertue starttasi Helsingistä

22.08.2014

Alueellisten työeläkekoulujen kiertueemme starttasi keskiviikkona Helsingistä. Paikalla oli 65 osallistujaa edustaen kaikkien palkansaajakeskusjärjestöjen ammattiliittoja.

Kiertueen tarkoituksena on kertoa eläkeuudistuksen tarpeellisuudesta, työurien pidentämisestä, eläkerahoituksen riittävyydestä sekä eläkeneuvottelujen tilanteesta. Viime vuonna aloitettu alueellisten työeläkekoulujen kiertue suuntaa tänä vuonna kuuteen maakuntakeskuksena toimivaan kaupunkiin.

Helsingin tilaisuuden alustuksista vastasivat Telan johtaja Nikolas Elomaa ja Akavan lakimies Jarmo Pätäri.

Tietoja eläkeneuvottelujen taustoista ja sisällöistä

Eläkeneuvotteluissa on tarkoitus löytää eläkejärjestelmän kestävyyteen vaikuttavia ratkaisuja. Työeläkejärjestelmä on vakaassa kunnossa, mutta sitä on aika ajoin uudistettava vastaamaan yhteiskunnan muuttuneita olosuhteita. Työurien pidentämisen kannalta sekä työttömyys että työkyvyttömyys luovat ongelmia tietysti työntekijöille, mutta myös koko eläkejärjestelmälle, totesi johtajamme Nikolas Elomaa omassa alustuksessaan.

Lakimies Jarmo Pätäri Akavasta kertoi omassa puheenvuorossaan käynnissä olevista eläkeneuvotteluista. Neuvottelujen taustalla on ollut muun muassa eliniän pidentyminen, eläkkeen riittävyys sekä julkisen sektorin kestävyysvaje. Neuvotteluissa on ollut esillä laaja kirjo eri asioita, kuten:

  • eläkeikä,
  • varhaiseläkejärjestelmät,
  • työkyvyttömyyseläkkeet,
  • perhe-eläke,
  • palkansaajamaksun vähentäminen eläkepalkasta,
  • karttumat sekä
  • eläkeindeksit.

Monet asiat ovat vielä auki, joten jäämme odottamaan neuvottelujen lopputulosta.

Keskustelu tilaisuudessa oli aktiivista. Kuulijoita puhutti muun muassa sosioekonomisen aseman vaikutus eläkkeeseen, työkyvyttömyys ja kuntoutus. Myös sukupolvien ja sukupuolien välinen oikeudenmukaisuus sekä eläkkeen määrä nousivat puheenaiheiksi.

Seuraava työeläkekoulu Hämeenlinnassa

Kiertueemme jatkaa ensi viikolla Hämeenlinnaan, jonka jälkeen vuorossa ovat Vaasa, Kajaani, Pori ja Kuopio. Koulutuskiertue järjestetään yhteistyössä SAK:n, STTK:n ja Akavan kanssa.

Tarkemmat paikka- ja aikatiedot alueellista työeläkekouluista löytyvät Työeläkekoulu-sivultamme.

Lisätietoja:

Koulutuspäällikkö Kirsi Siltanen, puh. 010 680 6724, kirsi.siltanen(at)tela.fi