Työeläkekuntoutuksesta tarvitaan lisää tuoretta ja täsmällistä tutkimusta

08.05.2019

Työterveyslaitos julkisti tänään työeläkekuntoutuksen vaikuttavuutta käsittelevän tutkimuksen. Työterveyslaitoksen mukaan tutkimustulokset osoittavat työeläkekuntoutuksella olevan pientä myönteistä vaikuttavuutta työhön osallistumiseen. Työeläkevakuuttajat pitävät tutkimuksen tuloksia kiinnostavina ja kuntoutuksen vaikuttavuuden selvittämistä tärkeänä. Tutkimuksessa kuitenkin nähtiin joitakin sen toteutukseen liittyviä haasteita.

Esimerkiksi tutkimuksen kohderyhmästä rajattiin pois noin 40 prosenttia kuntoutetuista, eikä tutkimuksessa ollut tietoa kuntoutuksen sisällöstä tai toteutumisesta.

- Näiden tulosten perusteella ei vielä voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä koko työeläkekuntoutuksen hyödyistä tai kustannustehokkuudesta, mutta ne antavat osviittaa siitä, mitä pitää tutkia lisää, sanoo Ilmarisen ylilääkäri, dosentti Maija Haanpää.

- Kuntoutuksesta tarvitaan lisää tuoretta ja täsmällistä tutkimusta. Meidän pitää selvittää vielä tarkemmin eri kuntoutuskeinojen sisältöä ja vaikuttavuutta suhteessa erilaisiin työkykyongelmiin sekä tutkia asiaa myös kuntoutujien itsensä näkökulmasta, sanoo puolestaan Varman ylilääkäri Jan Schugk.

Haanpää ja Schugk kommentoivat asiaa tänään julkaistussa tiedotteessamme:

Työeläkekuntoutuksesta tarvitaan lisää tutkimustietoa