Työeläkeotteella entistä enemmän tietoa

05.06.2012

Työeläkeote on uudistunut entistä paremmaksi. Tänä vuonna otteella on ensimmäistä kertaa mukana myös julkisen työnantajan palveluksessa kertynyt eläke. Työeläkeote sisältää siis tiedot niin yrittäjä- kuin palkansaajatoiminnasta ansaituista eläkkeistä sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. Lisäksi mukana on vuodesta 2005 alkaen myös eräiden sosiaalietuuksien, kuten vanhempainpäiväraha ja sairauspäiväraha, sekä opiskelun perusteella kertynyt eläke.

Työeläkeotteen tiedot perustuvat vuoden 2011 loppuun mennessä kertyneisiin ansioihin, ja otteelta löytyy tieto eläkekertymästä edellisvuoden lopussa.

50 vuotta täyttäneille otteella esitetään myös arviolaskelma vanhuuseläkkeestä. Myös elinaikakertoimen vaikutus on arvioitu mukaan karttuneeseen eläkkeeseen. Elinaikakertoimella eläkkeen määrä sopeutetaan elinajanodotteen muutokseen.

Ote lisää järjestelmän läpinäkyvyyttä

- Työeläkeote on hyvä esimerkki työeläkealan läpinäkyvyydestä, sanoo johtajamme Markku J Jääskeläinen. Jokainen saa tarkan tiedon tienaamastaan eläkkeestä. Kun lisäksi ikääntyneemmille havainnollisesti kerrotaan eläköitymisajankohdan vaikutukset eläkkeen suuruuteen, annetaan ihmisille todella tärkeää tietoa. Se, että samalla otteella näkyy nyt sekä yksityisen että julkisen sektorin työhistoria, on tärkeä uudistus, koska suuri osa työeläkevakuutetuista on työskennellyt useammalla sektorilla.

Tiedot syytä tarkistaa

Työeläkeotteelle kirjatut työsuhteet, ansiot ja eläkkeeseen vaikuttavat sosiaalietuudet on syytä tarkistaa huolellisesti. Tietojen perusteella oma työeläke tullaan aikanaan laskemaan, joten tietojen oikeellisuus on erittäin tärkeää.

Jos otteella havaitsee virheitä tai puutteita, niistä tulee ilmoittaa otteen lähettäneelle työeläkevakuuttajalle mahdollisimman nopeasti. Lain mukaan yksityisillä työeläkelaitoksilla on velvollisuus selvittää ansiotiedot viimeisen kuuden vuoden ajalta; tätä vanhemmista työsuhteista vaaditaan työ- ja palkkatodistus.

Jos otteen kaikki tiedot ovat oikein, asialle ei tarvitse tehdä mitään.

Työeläkeote luettavissa myös sähköisesti

Työeläkeote postitetaan lähes kaikille 18-68-vuotiaille Suomessa asuville, jotka eivät vielä ole eläkkeellä. Postitus tapahtuu huhtikuusta marraskuuhun ulottuvalla ajanjaksolla.

- Kannattaa huomata, että työeläkeotteen voi käydä katsomassa myös sähköisesti oman työeläkevakuuttajansa verkkosivuilta tai Työeläke.fi –portaalin kautta. Sähköinen ote on ajantasaisempi ja säästää ympäristöä, muistuttaa johtajamme Markku J Jääskeläinen.

Sähköisen työeläkeotteen käyttö edellyttää joko verkkopankkitunnuksia tai sähköistä henkilökorttia. Julkisen alan palveluksessa olevat saavat tietonsa Kevan verkkosivuilta loppuvuodesta 2012 alkaen.

Lisätietoja:

Kaikki työeläkevakuuttajat ja Eläketurvakeskus, puh 029 411 20