Työeläkerahastot on laskettu riittämään kaikille, muistuttaa Minna Lehmuskero

20.02.2017

Vastoin yleistä harhaluuloa eläkerahastoja ei ole kerätty vain nykyeläkeläisiä varten vaan niissä on kaikkien ikäluokkien rahaa, muistuttaa analyysitoimintojemme johtaja Minna Lehmuskero Aamulehden Näkökulma-palstalla julkaistussa kirjoituksessaan. Rahastoissa on siis oma siivunsa myös jo esimerkiksi työuraansa aloitteleville 90-lukulaisille, joiden osuus kasvaa sitä myöden, kun heille kertyy työuraa ja eläkettä. Suurimmillaan kunkin ikäluokan osuus on eläkeiän kynnyksellä.

Lehmuskero nostaa esiin myös toisen harhaluulon, joka eläkerahastoihin usein liitetään:

”Harhaluulo on siis myös se, että eläkerahastot olisi tarkoitus jossain vaiheessa purkaa tyhjiin. Vaikka niin sanotut suuret ikäluokat ovat jo lähes kokonaan eläkkeellä, perässä on tulossa nuorempia ikäluokkia, joiden eläkkeisiin rahastoja myös tarvitaan. Kaiken lisäksi nämä suuret ikäluokat eivät ole enää ainoita suuria ikäluokkia: pidentyvän eliniän myötä suuria ikäluokkia on myös nuoremmissa sukupolvissa. Jos rahastoja nyt käytettäisiin esimerkiksi eläkkeiden tason parantamiseen, olisi se pois nuorten ja tulevien sukupolvien eläkkeistä”, Lehmuskero kirjoittaa.

Lehmuskeron asiantuntijakirjoitus on julkaistu Aamulehden Näkökulma-palstalla 19.2.2017. Kirjoitus on luettavissa kokonaisuudessaan myös Asiantuntijakirjoitukset-palstallamme, ”Työeläkerahastot on laskettu riittämään kaikille”.