Työeläkevakuuttajien vakavaraisuus jatkaa hyvällä tasolla – uudet tunnusluvut käytössä

13.06.2017

Vuosi 2017 sijoitusmarkkinoilla on lähtenyt vahvasti käyntiin. Työeläkevakuuttajat onnistuivat saamaan sijoituksilleen hyviä tuottoja, mikä näkyy myös hyvänä vakavaraisuutena. Maaliskuun lopussa työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste eli eläkevarojen suhde vastuuvelkaan oli 129,7 prosenttia. Vakavaraisuus vahvistui noin prosenttiyksiköllä viime vuoden loppuun verrattuna (128,6 %).

Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste maaliskuun lopussa oli 129,1 prosenttia, eläkesäätiöiden ja -kassojen puolestaan 141,8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Finanssivalvonnan (Fiva) viime viikon lopulla julkaisemista tiedoista koskien pankki- ja vakuutussektorien vakavaraisuutta maaliskuun 2017 lopussa.

- Vakavaraisuutta mitataan nyt ensimmäistä kertaa vuoden alussa voimaan tulleen lain määritelmän mukaisesti. Aiemmin vakavaraisuusaste laskettiin vakavaraisuuspääoman suhteena vastuuvelkaan, kun nyt tarkastellaan koko eläkevakuuttajan hallinnassa olevien eläkevarojen suhdetta vastuuvelkaan. Siksi luvut poikkeavat aiemmasta, eivätkä ole vertailukelpoisia aiemman sääntelyn mukaisten lukujen kanssa, taustoittaa matemaatikkomme Seija Lehtonen.

- Käytännössä kyse on vain laskentatavan muutoksesta, ei sääntelyn kiristämisestä. Muutos kuitenkin nostaa vakavaraisuusrajaa hieman aiemmasta, joskin vaikutukset yksittäisen eläkevakuuttajan sijoitustoimintaan ovat arvioiden mukaan vähäiset, Lehtonen jatkaa.

Työeläkesektorin vakavaraisuusasema eli vakavaraisuuspääoman suhde vakavaraisuusrajaan laski alkuvuoden aikana hieman. Vakavaraisuusasema maaliskuun lopussa oli 1,7 kun se viime vuoden lopulla oli 1,9. Lasku johtui osin uudesta laskentatavasta. Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuus on siis lain vaatimukseen nähden yli puolitoistakertainen.

Fivan raportissa työeläkevakuuttajiin luetaan yksityisalojen työeläkevakuuttajat eli työeläkeyhtiöt, -kassat ja -säätiöt, joita vakavaraisuussääntely koskee. Olemme päivittäneet myös sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden tietojen mukaisiksi.

Lisätietoja:

Työeläkevakuuttajien vakavaraisuustilastot sivuillamme

Tela-blogi: Vakavaraisuussäännökset uudistuivat

Fivan lehdistötiedote 8.6.2017: Finanssisektori vakaa, pankkisektorin vakavaraisuus vahva, vakuutussektorin hyvä

Fivan tilasto: Työeläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen ja säätiöiden sekä työeläkesektorin vakavaraisuus 31.3.2017 (excel)