Työeläkevarat kasvoivat 16 miljardilla syyskuun loppuun mennessä – tuore sijoitusanalyysi julkaistu

20.11.2020

Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävät eläkevarat nousivat noin 6 miljardia euroa vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä. Yhteensä varat ehtivät nousta vuoden toisen ja kolmannen neljänneksen aikana noin 16 miljardia koronapandemian aiheuttamasta laskusta. Varoja oli syyskuun lopussa 210* miljardia.

Varojen elpyminen johtui pitkälti osakemarkkinoiden toipumisesta.

– Osakemarkkinoiden toipumiseen vaikuttivat keskuspankkien, valtioiden ja EU:n tukitoimenpiteet sekä koronaviruksen leviämisen hidastuminen sulkutoimien ansiosta, kertoo analyytikkomme Kimmo Koivurinne tänään julkaistussa tiedotteessamme.

Vielä syyskuun loppuun mennessä ei kuitenkaan saavutettu koronaa edeltävää tasoa. Vuoden 2019 lopussa varoja oli 215 miljardia.

– Koronan takia elämme edelleen epävarmuudessa, joka vaikuttaa työeläkevakuuttajien sijoituksiin. Rahoitusmarkkinoiden kehityksen rinnalla huomio kohdistuu yhä enemmän reaalitalouden näkymiin. Talouden ja työllisyyden kehityksellä on merkitystä myös työeläkkeiden rahoitukselle, sillä varat ja niiden tuotot ovat vain osa rahoitusta, Koivurinne muistuttaa.

Lisätietoja tiedotteessamme: Työeläkevarat elpyivät syyskuun loppuun mennessä 16 miljardilla koronaviruspandemian vaikutuksista

Tarkemmat tiedot analyysistä ja kuvasarjoista

Laatimamme sijoitusanalyysi sijoitusvaroista ja niiden jakautumisesta on luettavissa Sijoitusanalyysi-sivultamme. Analyysin yhteydestä löytyy myös päivitetty kuvasarja olennaisimmista eläkevarojen kehittymistä kuvaavista tiedoista.

Laajemmat kuvasarjat eläkevarojen kehittymisestä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä löytyvät Sijoitusvarojen kehittyminen -sivultamme.

*) Tässä esitetty työeläkelaitosten sijoitusvarojen määrä eroaa osavuosikatsausten luvusta noin miljardin. Syynä ovat erot tilastointiprosessissa. Tarkennamme varojen määrää myöhemmin.