Työeläkevarat laskivat alkuvuonna – tuore tilastoanalyysi julkaistu

22.06.2016

Suomalaisten työeläkevarojen määrä laski hieman kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Työeläkevakuuttajien yhteenlaskettu rahastoitujen varojen määrä oli maaliskuun lopussa 177,8 miljardia euroa. Varojen määrä pieneni 3,1 miljardilla verrattuna viime vuoden lopun tilanteeseen.

Varojen määrän laskulle oli kolme syytä:

  • Ensimmäinen syy on eläkevarojen sijoitustoiminnan heikko tuottokehitys. Tuotot olivat heikot etenkin noteeratuissa osakkeissa.
  • Toinen huomionarvoinen syy on se, että samaan aikaan varoista maksettiin eläkkeitä enemmän kuin työeläkemaksuista saatiin kerättyä järjestelmään varoja sisään.
  • Kolmantena syynä sijoituskannan laskulle oli tilastointiuudistus, jonka myötä raportointi on tietyiltä osin tarkentunut verrattuna vanhaan tiedonkeruumalliin.

- Sijoituskannan kehitykseen vaikuttavat niin sijoitustoiminnan tuotot kuin eläkemaksutulojen ja eläkemenojen erotuskin. Pääosa eläkemaksuista käytetään nykyisten eläkkeiden rahoittamiseen. Sen sijaan loppuosa eläkemaksuista rahastoidaan ja sijoitetaan, jotta eläkemaksut voidaan pitää pysyvästi alempina kuin vaihtoehdossa, jossa sijoitustoimintaa ei harjoitettaisi ollenkaan, muistuttaa analyytikkomme Peter Halonen.

Halosen laatima analyysi sijoitusvarojen määrästä ja kohdentumisesta sekä tuotoista on nyt luettavissa Sijoitusanalyysi-sivultamme. Analyysin yhteydessä julkaisimme sijoitusvarojen kehittymisestä myös uuden kuvasarjan, johon on koottu olennaisimmat eläkevarojen kehittymistä kuvaavat tiedot. Laajemmat lyhyen ja pitkän aikavälin kehittymistä käsittelevät kuvasarjat löytyvät Sijoitusvarojen kehittyminen -sivultamme.

Sijoitusvarojen määrää on myös käsitelty tänään julkaistussa tiedotteessamme: Eläkevarat laskivat alkuvuonna.