Työeläkevarojen määrä supistui – tuore tilastoanalyysi julkaistu

26.11.2015

Työeläkemenojen kasvu sekä rahoitusmarkkinoiden haastava tilanne ja heikko tuottokehitys ovat painaneet työeläkevarojen määrää alaspäin. Syyskuun lopussa työeläkevarojen määrä oli yhteensä 176 miljardia euroa. Varojen määrä supistui 6,9 miljardia vuoden kolmannella neljänneksellä, heinäkuun alusta syyskuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla.

Tiedot käyvät ilmi tänään julkaisemastamme sijoitusvarojen tilastoanalyysistä.

- Osasyynä varojen laskulle oli negatiivinen tuottokehitys. Toinen huomionarvoinen syy on se, että samaan aikaan varoista maksettiin eläkkeitä enemmän kuin työeläkemaksuista saatiin kerättyä järjestelmään varoja sisään, toteaa analyytikkomme Peter Halonen.

Rahastoinnin ja sijoitustoiminnan tarkoituskin on, että osa eläkkeisiin tarvittavasta rahoituksesta saadaan katettua näistä sijoitusvaroista.

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna tuotot kuitenkin pysyivät hyvällä tasolla: vuoden 1997 alusta syyskuun 2015 loppuun koko toimialan vuotuinen nimellistuotto oli 5,8 prosenttia ja vastaava reaalituotto 4,1 prosenttia. Eläketurvakeskus käyttää peruslaskelman pitkän aikavälin reaalituotto-olettamana 3,5 prosenttia.

Halosen laatima analyysi sijoitusvarojen määrästä ja kohdentumisesta sekä niihin liittyvät grafiikat löytyvät Sijoitusvarojen yhteenvedot -sivultamme.

Julkaisimme tänään aiheesta myös oheisen tiedotteen:

Työeläkevarojen määrä supistui, eläkemenot kasvussa