Työuraseminaarikiertue käynnistyi Porissa ja Tampereella

27.04.2012

Tuoretta työurasopimusta ja sen merkitystä palkansaajille käsittelevä seminaarikiertue alkoi eilen Tampereella ja Porissa. Molemmat tilaisuudet keräsivät yhteen kuutisenkymmentä alueilla toimivaa ammattiliittojen edustajaa. Tilaisuuksissa käytiin vilkasta keskustelua työurasopimuksen sisällöstä ja vaikutuksista. Esiin nousi myös kysymyksiä työterveyshuollon järjestämisestä sekä työkyvyttömyyseläkkeiden kehityksestä.

Satakunta eläköityy hyvää vauhtia, Pirkanmaa samassa tahdissa muun Suomen kanssa

Väestön eläköityminen ja huoltosuhteen muutos haastaa Suomessa erityisesti suurimpien kasvukeskusten ulkopuolisia alueita. Myös Satakunta eläköityy hyvää vauhtia. Satakunnan kaikista yli 16-vuotiaista on eläkkeellä 35,6 prosenttia, kun koko maassa eläkkeensaajia on 30,6 prosenttia väestöstä.

Satakunnassa eläkkeensaajien osuus väestöstä ylittää jo 40 prosenttia monessa kunnassa: Merikarvialla, Laviassa, Karvialla, Jämijärvellä ja Harjavallassa. Kaikkiaan eläkkeensaajia Satakunnassa on jo lähes 70 000.

Pirkanmaa sen sijaan eläköityy tällä hetkellä samaa vauhtia muun Suomen kanssa; kaikista yli 16-vuotiaista on eläkkeellä 30 prosenttia. Monissa Pirkanmaan pienissä kunnissa eläkettä saavien osuus ylittää kuitenkin jo 40 prosenttia. Yhteensä eläkkeensaajia Pirkanmaalla on noin 125 000.

Edellä mainitut tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen ja Kelan tilastoista.

Työurien pidennys tukee yksilöitä ja kuntataloutta

Uuden työurasopimuksen avulla vastataan sekä Suomen taloustilanteesta että suomalaisten ikääntymisestä aiheutuviin haasteisiin. Aina kun palkansaaja muuttuu eläkkeensaajaksi, kunnan verotulot pienenevät merkittävästi. Siten työurien pidennys onkin tarpeen paitsi yksilön, myös kuntatalouden ja valtiontalouden kannalta.

Työurien pidentämisen tarve ei liitykään ensisijaisesti työeläkejärjestelmän kestävyyteen, vaan Suomen julkisen talouden kestävyysvajeeseen. Valtiovarainministeriön alustavan arvion mukaan yhden vuoden lisäys keskimääräiseen työuraan voisi pienentää kestävyysvajetta 2 miljardilla eurolla. Keskimäärin kaksi vuotta pidempi työura merkitsisi siten vajaata 5 miljardia euroa pienempää tarvetta korottaa veroja tai leikata julkisia menoja.

Pidemmät työurat merkitsevät myös parempaa eläketurvaa, sillä kaikesta työnteosta kertyy eläkettä. Siten kaikki keinot, joilla edistetään pidempiä työuria, ovat myös keinoja riittävän eläketurvan ja hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi tulevaisuudessa. Yksilön kannalta työuran piteneminen hiukankin tarkoittaa aina myös parempaa lopullista eläkettä.

Seminaarikiertue jatkuu ensi viikolla

Yhdessä palkansaajakeskusjärjestöjen Akavan, SAK:n ja STTK:n kanssa järjestämämme alueelliset seminaarit jatkuvat ensi viikon torstaina 3.5, jolloin vuorossa on Oulu. Kevään aikana tilaisuudet järjestetään vielä myös Lahdessa (maanantai 7.5), Kuopiossa ja Seinäjoella (torstai 10.5). Tarkemmat tiedot tilaisuuspaikoista ja -ajoista löytyvät aiemmasta uutisesta. Seminaarien kohderyhmänä ovat ammattiliittojen luottamushenkilöt, hallinnossa toimivat sekä liittojen toimihenkilöt.

Aiheesta muualla verkossa

Työuraseminaarit huomioitiin myös paikallisessa mediassa. Artikkeleihin voi tutustua YLE Satakunnan, Uuden Ajan sekä Aamulehden sivuilla. Lisäksi Porin tilaisuus oli esillä myös YLE Uutiset Lounais-Suomen lähetyksessä, joka on nähtävillä Areenassa (noin ajassa 6.43).