Työuraseminaarikiertue kevään osalta päätökseen

14.05.2012

Alueelliset työurasopimusseminaarit on kuluvan kevään osalta saatu päätökseen. Viimeiset tilaisuudet järjestettiin viime viikolla niin Lahdessa, Kuopiossa kuin Seinäjoellakin.

Tilaisuudet keräsivät jälleen runsaasti paikallisia ammattiliittojen aktiiveja kuulemaan keväällä solmitusta työurasopimuksesta ja sen merkityksestä palkansaajille. Aihe myös herätti runsaasti keskustelua ja kysymyksiä kaikilla paikkakunnilla.

Työllisyyskysymyksistä harmaaseen talouteen

Esimerkiksi Kuopiossa kysymyksiä nousi erityisesti siitä, onko yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen kohoamisella yhteys nuorten ikäluokkien työllisyysasteen heikkenemiseen viime vuosina. Paikalla olleen Akavan lakimiehen Jarmo Pätärin mukaan mitkään selvitykset eivät tällaista yhteyttä todista, joten ikääntyneiden parempi työllisyys ei ole ollut pois nuoremmilta.

Muita tilaisuuksissa keskustelua herättäneitä aiheita olivat muun muassa työeläkemaksujen nousu - erityisesti julkisella sektorilla, ikärasismi työpaikoilla, kuntien heikentynyt talous ja työtahdin kiristyminen, sekä työterveyshuollon tarjoamat toimenpiteet työurien pidentämiseksi.

Myös harmaa talous nousi keskusteluun: huolta kannettiin etenkin sen seurauksena menetettävistä työeläkevakuutusmaksuista. Harmaasta taloudesta toivottiin myös järjestettävän tulevaisuudessa vastaavan kaltainen tilaisuus.

Seminaarit jatkuvat syksyllä

Työuraseminaarit jatkuvat tulevana syksynä, jolloin kiertuepaikkakuntina ovat vuorossa Jyväskylä, Lappeenranta ja Rovaniemi. Näiden tilaisuuksien tarkemmat ajankohdat varmistuvat kevään kuluessa.

Aiheesta muualla verkossa

Viime viikon työuraseminaarit saivat hyvin näkyvyyttä myös paikallisissa medioissa. Uutiset löytyvät lehtien verkkosivuilta: Etelä-Suomen sanomat, Ilkka ja Pohjalainen. Ilkassa ja Savon Sanomissa tilaisuuksista oli artikkelit myös painetussa lehdessä.

Lisäksi YLE Seinäjoki teki seminaarin pohjalta kolmiosaisen radio-ohjelmasarjan, joka kuullaan paikallisradiossa kevään aikana.