Uusi vakavaraisuuslainsäädäntö astui voimaan

02.01.2017

Työeläkevakuuttajien sijoitustoimintaa sääntelevä vakavaraisuuslainsäädäntö uudistui vuoden vaihteessa. Vakavaraisuus kuvaa työeläkevakuuttajan kykyä selviytyä eläkevakuutustoiminnan kohtaamista riskeistä. Nyt voimaan tullut uudistus koski vakavaraisuusrajan laskentaa sekä sijoitusten hajauttamista. Olemme päivittäneet sivujemme vakavaraisuutta koskevat osiot uuden lainsäädännön mukaisiksi.

Vakavaraisuuslaskennassa otetaan jatkossa aiempaa tarkemmin ja kattavammin huomioon kaikki olennaiset sijoitustoiminnan riskit sekä vakuutusriskit. Uudistuksen tarkoituksena on, että työeläkevakuuttajien riskinkantokyky kestää myös tulevaisuuden mahdolliset kriisit, ja että eläkevarojen sijoitustoiminnassa pystytään entistä paremmin reagoimaan rahoitusmarkkinoiden ja maailmantalouden muutoksiin. Erityisesti pyritään takaamaan eläkkeensaajien taloudellinen turva jatkossakin.

Vakavaraisuuslainsäädäntöä on uudistettu yhteensä kolmessa eri vaiheessa siten, että kahteen aiempaan vaiheeseen liittyneet muutokset tulivat voimaan vuosina 2011 ja 2013. Vakavaraisuuslainsäädäntö koskee yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä.

Vakavaraisuuslainsäädäntöä sekä vastuu- ja vakavaraisuuslaskentaa on kuvattu tarkemmin seuraavilla sivuillamme:

Vakavaraisuusuudistuksen taustoista on kerrottu tarkemmin kysymyksiä ja vastauksia työeläkevakuuttajien vakavaraisuusuudistuksesta -tietopaketissamme.