Vapaaottelu - moniääninen keskustelutilaisuus työeläkejärjestelmästä

17.04.2013

Minkälainen työeläkejärjestelmä olisi mahdollisimman reilu ja oikeudenmukainen?

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus on ajankohtainen ja tärkeä kysymys myös työeläkejärjestelmän näkökulmasta. Tästä ja monista muista työeläkejärjestelmään liittyvistä kysymyksistä käytiin mittelöä tilaisuudessamme Kulttuuritehdas Korjaamolla 17.4.2013.

Keräsimme koolle kolme tiimiä edustamaan päättäjiä, tutkijoita ja nuoren sukupolven näkemyksiä. Yleisöön saapui satakunta kiinnostunutta kuulijaa. Ensimmäisessä erässä tiimien tehtävänä oli vastata kolmeen kysymykseen sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta ja antaa ratkaisuehdotuksia niihin.

Tiimien asiantuntemus kiteytyi hyvin ratkaisuehdotuksia esiteltäessä.

Tiimi 1 edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaan, SAK, johdolla lanseerasivat sukupolvineutraalin työeläkejärjestelmän. Tiimin ihanneratkaisu oli työuran ja työelämän vakiinnuttaminen.

Tiimi 2 tutkimusjohtaja Niku Määttäsen, ETLA, vetämänä toi esiin näkemyksen siihen, että rahoitus ei voi nojata tulevaisuudessa tehtäviin työeläkemaksujen korotuksiin.

Tiimi 3 Allianssin puheenjohtajan Hanna-Mari Mannisen johdolla ilmoitti perustavansa "Nuoret eläkkeenmaksajat ry:n" ajamaan oikeidenmukaisuutta tuleviin eduskuntavaaleihin.

Keskustelu jatkui toisessa erässä vilkkaana niin tiimien kuin viestiseinän välityksellä. Keskustelussa syvennettiin aamun aikana nousseista teemoista kuten, avoimuuden ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden vaateista. Keskustelussa nousi lisäksi keskiöön työeläkesijoitusten avoimuus suurelle yleisölle, pääasiassa maksajille.

Yhteenvetona ottelusta oli muun muassa ehdotukset siitä, että nuorten tulisi aktiivisemmin päästä vaikuttamaan neuvotteluihin ja päätöksentekoon koskien työeläkejärjestelmää. Työeläkejärjestelmän tulisi tunnistaa erilaiset kohderyhmät ja viestiä heille järjestelmästä käytössä olevilla viestintäkanavilla.

Vapaaottelusta tulemme kertomaan lisää seuraavassa uutiskirjeessämme toukokuun alussa.

Katso tilaisuuden taltiointi: Vapaaottelu 17.4.2013.
(Suositeltu selain Internet Explorer)

Lisätietoja Vapaaottelun sivuilta

Telan vapaaottelu: tiimit kehässä