Vinkki naisille ja eläkerahojen käyttö kiinnostivat Tela-blogin lukijoita

31.12.2015

Olemme kuluneen vuoden aikana julkaisseet Tela-blogissamme lähemmäs 40 kirjoitusta, jotka ovat käsitelleet ajankohtaisia asioita eläkejärjestelmän aihepiiristä. Jotkut kirjoitukset keräävät aina enemmän lukijoita kuin toiset, joten näin vuoden päättymisen kynnyksellä olemme poimineet kolme eniten lukukertoja saanutta bloggausta yhteen. Mikä blogimme lukijoita erityisesti kiinnosti vuonna 2015?

Top 3:ssa naisten eläke sekä eläkerahojen ja -maksujen käyttö

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes muistutti naistenpäivän yhteydessä naisia miettimään tulevia eläkepäiviään. Naisen työstään saama eläke-euro on merkittävästi miehen eläkettä pienempi, johtuen esimerkiksi naisten pienemmistä palkoista sekä pienten lasten alhaisesta työllisyysasteesta. Oman eläkkeen suuruuteen voi kuitenkin vaikuttaa myös omilla valinnoillaan, joihin liittyen Siimes bloggauksessaan antoi muutamia vinkkejä: Nainen – tuumaa hetki tulevia eläkepäiviään.

Eläkerahojen käytöstä bloggasi alkuvuodesta johtava ekonomistimme Reijo Vanne. Vanne otti kirjoituksellaan kantaa julkisuudessa toisinaan esiintyviin ajatuksiin siitä, kuinka ”eläkevarat pitäisi käyttää eläkkeisiin” tai ”eläkerahastot pitäisi purkaa”. Eläkerahat kuitenkin ovat parasta aikaa nimenomaan siinä käytössä, johon ne on tarkoitettukin: eläkerahoilla katetaan osa maksettavia työeläkkeistä joka vuosi. Vaikka rahastoihin kerätään varoja vuosittain, sieltä samanaikaisesti myös käytetään varoja eläkkeisiin – voidaan siis todeta, että Eläkerahat ovat kovassa käytössä.

Kolmas luetuimpien blogien kirjoituksista käsitteli eläkemaksujen käyttöä muihin tarpeisiin kuin eläkkeiden maksamiseen. Menneen kevään ja alkusyksyn aikana julkisuudessa esitettiin aika ajoin työeläkemaksujen alentamista keinona Suomen talouden ja kilpailukyvyn parantamiseen. Ajatus ei ole työeläkejärjestelmän rahoituksellisen kestävyyden kannalta kannatettava, sillä eduskunnan juuri syksyllä hyväksymän eläkeuudistuksen myötä työeläkemaksun taso saatiin vakautettua pitkälle tulevaisuuteen. Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes nosti syksyisessä bloggauksessaan esiin näitä maksualennuksen epäsuotuisia vaikutuksia ja huomautti, että Suhdanteiden hoito eläkemaksuilla ei pelastaisi Suomea.

Muista myös joulunpyhien kevennyksemme!

Joulun kynnyksellä julkaisimme toimistomme yhteistyöllä kirjoitetun bloggauksen, jossa osoitamme työeläkejärjestelmän ja sen terminologian taipuvan hyvin jokapäiväisen elämän eri osa-alueille. Vai onko joku, joka ei joskus työpaikalle raahautuessaan ole kaivannut lykkäyskorotusta? Tai aktivoinut lapsia kotitöihin riskiperusteisesti? Kuten jo näistä esimerkeistä voi havaita, Työeläkejärjestelmän vaikeaselkoisuus on urbaani legenda.