Esittelyssä Seija Lehtonen

27.08.2015

Seija Lehtonen aloitti elokuussa Telan uutena matemaatikkona. Hänellä on vankka ja monipuolinen kokemus työeläkealalta.

Millainen on työhistoriasi?Kuva: Seija Lehtonen

Valmistuin filosofian maisteriksi vuonna 1992. Silloisesta huonosta taloudellisesta suhdanteesta huolimatta työllistyin heti ja siitä lähtien olenkin ollut erilaisissa matemaattisissa tehtävissä työeläkealalla. On ollut suuri etu työskennellä monessa eri työeläkeyhtiössä sekä myös eläkesäätiöiden parissa.

Eläketurvakeskuksessa työskennellessäni sain päätökseen TOPSOS-opintoni (Sosiaalivakuutuksen huippuasiantuntijoiden koulutusohjelma) ja valmistuin valtiotieteiden lisensiaatiksi.

Miksi hait Telan matemaatikon paikkaa?

Työurani puolivälissä halusin jälleen katsoa työeläkealaa koko järjestelmän näkökulmasta eli ”yli kaikkien eläkevakuuttajien”. Uskon, että koulutuksestani on hyötyä ja pystyn soveltamaan pitkää työkokemustani täällä tuleviin uusiin haasteisiin. EU-kuviot kiehtovat myös, sillä lisensiaatintyöni aiheena oli vertailla eläkkeiden rahoituksen kestävyyttä eri EU-maissa.

Mitä työsi sisältää?

Vastuullani on vakuutusmatemaattiset asiat, vastuu- ja vakavaraisuusasiat työeläkealalla sekä vakuutusalan kansainvälisen sääntelyn seuranta. Kaikkien telalaisten työhön kuuluu automaattisesti sidosryhmätyö. Kansainvälisten asioiden pariin pääsen heti syyskuun alkupuolella osallistuessani World Pension Summit 2015 -konferenssiin Haagissa.

Mikä työeläkealassa sinua kiehtoo?

Työeläke on osa sosiaalivakuutusta ja kyse on aina lopulta ihmisen toimeentulosta ja elämisestä. Mielessä on osuva ja paljon kertova slogan ”Työstäsi kasvaa työeläke”. Toisaalta ihmisestä pidetään myös huolta työkyvyttömyyseläkkeen muodossa, jos ei työnteko enää jostain syystä esim. sairastumisen takia onnistukaan.

Mikä motivoi sinua työssäsi?

Se, että omalla tekemisellä on merkitystä laajassakin mittakaavassa, vaikka sitä olisikin vaikea välillä nähdä. Saan virtaa siitä, että voin vaikuttaa asioihin ja auttaa ihmisiä. Merkittävää on myös hyvä ja kannustava työilmapiiri ja ihmisten kunnioittaminen.

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Liikun monimuotoisesti; intohimolaji on jo useita vuosia ollut lavatanssi. Tänä syksyn aion kokeilla myös uutta jumppaa nimeltään lavis, jossa liikutaan nimenomaan lavatanssimusiikin tahtiin. Avantouinti, Helsingin leveyspiirillä puhuttaessa talviuinti, on ykkösrentoutuskeino talvella.

Minulla on viljelypalsta Vantaanjoen rannalla ja juuri nyt on sadonkorjuun aika eli olen poiminut paljon vadelmia ja viinimarjoja. Lähiaikoina pitää nostaa sipulit ja vähän myöhemmin mm. perunat ja maa-artisokat. Oulunkyläläisen rivitaloasunnon pihani vie myös ihanasti aikaani aina kun en ole tapaamassa ystäviäni tai kulttuuririennoissa.