Ammatillisesta kuntoutuksesta ennakkopäätös työkyvyttömyyseläkkeen hakijalle

16.12.2014

Työeläkevakuuttajien on jatkossa oma-aloitteisesti selvitettävä työkyvyttömyyseläkettä hakevan oikeus ammatilliseen kuntoutukseen. Mikäli ammatillisen kuntoutuksen myöntämisedellytykset täyttyvät, saa hakija ennakkopäätöksen kuntoutuksesta jo samalla, kun saa ratkaisun työkyvyttömyyseläkkeestä.

Muutoksella on tarkoitus korostaa sitä, että työkyvyn heikentyessä kuntoutusmahdollisuudet ovat aina kuitenkin ensisijainen vaihtoehto suhteessa työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

- Muutos nopeuttaa pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen, kun kuntoutusta ei tarvitse jatkossa enää hakea eri hakemuksella työkyvyttömyyseläkehakemuksen lisäksi, lakimiehemme Marja Koponen sanoo.

Nykyiset säännökset kuntoutukseen ohjaamisesta ovat olleet yleisluontoisia. Tämän vuoksi ne eivät ole ohjanneet riittävästi selvittämään kaikkien hakijoiden mahdollisuuksia kuntoutukseen.

Kuntoutuksen aloittaminen on saattanut turhaan viivästyä, mikäli hakija on hakenut vain työkyvyttömyyseläkettä. Työkyvyttömyyseläkkeen hakijoista kuntoutushakemuksen ovat usein jättäneet tekemättä ne, joiden työsuhde on päättynyt. Heillä ei ole tämän vuoksi myöskään yhteyttä työterveyshuoltoon.

- Lakimuutoksen ansiosta heidätkin saadaan kuntoutuksen piiriin. Mitä nopeammin hakija pääsee oikealle kuntoutuspolulle, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on palata työkykyään vastaavaan työhön, Marja Koponen muistuttaa.

Lakimuutosta esitti sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä, joka kartoitti osatyökykyisten työhön pääsyä ja työssä jatkamista. Lakimuutos tulee voimaan 1.1.2015.